Afgelopen vrijdag was het eindelijk zover. Om 10 uur pakte ik in mijn fietskleding en met fiets de trein naar Maastricht. De avond ervoor had ik een prachtige route uitgestippelt via Cadier en Keer, Gulpen, Vaals, Aken en Valkenburg.

De temperaturen waren helaas niet ideaal. In de trein zag ik al hoe gortdroog en on-Nederlands het Limburgse landschap was. Net als in de rest van Nederland was er al geruime tijd geen druppel regen gevallen. Eenmaal in Maastricht op het station aangekomen stapte ik op mijn fiets met de wetenschap dat de temparaturen op konden lopen tot 40 graden. Vol goede moed schoot ik de N278 richting Aken op.

Al voor Cadier en Keer kwam ik de eerste beklimming tegen. Een flink stuk van enkele kilometers met een lichte helling. Voor mij een aardige beproeving bij deze hoge temperaturen. Gelukkig komt er na iedere  beklimming ook een afdaling en zo ook in Zuid-Limburg. Ik vervolgde mijn weg richting Vaals voor de beklimming van de Vaalserberg.

Aan de voet van de Vaalserberg voelde ik al meteen dat het heel erg zwaar ging worden. Zels in de schaduw van de bomen voelde het als 40 graden.  Mijn versnelling flink wat tandjes lager dan normaal kroop ik naar boven. Druipend van het zweet en hijgend als een paard stond ik na een kwartier boven op de Vaalserberg. Eindelijk had ik het drielandenpunt bereikt, en wat viel het fietsen in Limburg mij tegen.

Na een kleine rustpauze waarin ik heb genoten van de drie grenspalen en het prachtige uitzicht besloot ik weer af te dalen.  Met een snelheid van rond de 50 kilometer per uur schoot ik langs de terrassen en over de autoweg.  Ik kon meekomen met de auto’s en ik hield een lekker tempo van tegen de 40 kilometer aan tot aan de Duitse grens. Vervolgens schoot ik door naar Aken om daar een klein rondje te maken.

Op een gegeven moment ben ik omgedraaid en weer terug naar Vaals gegaan. Vanwege de warmte heb ik besloten de Keutenberg over de slaan. Dus ging ik richting de Cauberg want ik dacht dat ik die wel zou kunnen bedwingen.  Helaas viel ook de Cauberg enorm tegen. Het is een prachtige berg, maar niet bij 40 graden. 300 meter van gemeentegrot moest ik opgeven. Alles begon te draaien en ik begon sterretjes te zien. Via een andere weg ben ik in alle rust weer terug aan Maastricht gereden.

Na een dag fietsen met veel zowel qua landschap als fysiek veel bergen en dalen had ik 85 kilometer afgelegd met een exacte maximale snelheid van 53 kilometer per uur.

Een ding weet ik zeker, afgelopen vrijdag was het veel te warm. Daarom ga ik in de herfst nog een keer terug voor een tweede beklimming van de Vaalserberg en om de Cauberg en de Keutenberg wel volledig te beklimmen.

meer info: