Echt winter is het tot vorige week nog niet geweest, maar met in mijn achterhoofd de koude van vorig jaar heb ik toch maar een paar winterschoenen besteld. Vorig jaar ben ik namelijk enkele keren met blauwe tenen thuisgekomen en dat wilde ik dit jaar voorkomen. 

Bij het plaatsen van mijn online bestelling(halverwege oktober) op de website van Rose heb de gekozen voor de Rose RWS 01 schoen. Een schoen die op het eerste oog Duitse degelijkheid uitstraalt en daarnaast ook nog eens tegen een gunstige prijs aangeboden wordt. Na enkele maanden testrijden heb ik me een goed beeld kunnen vormen van de voors en tegens van deze schoen. Ook al is het nog niet echt winter geweest.

Design

De Rose RWS 01 ziet er degelijk uit en voelt ook zo, hij heeft wat weg van bergschoen. Omdat het bovenwerk vooral in het begin erg stug is moet er flink aan de klittebandsluitingen getrokken worden, deze lijken al het getrek goed te houden. Zoals het een echte winterschoen betaamd is de bovenste sluiting van neopreen zodat de bovenkant waterdicht is, maar in een flink regenbui kan er alsnog water in komen. Verder is de schoen gevoerd en waterdicht, wat zorgt voor warme en droge voeten.  De zool is ontzettend stijf, zelfs veel stijver dan ik gewend ben van mijn zomerschoenen. Daarnaast biedt de zool ook nog de mogelijkheid om twee extra metalen noppen te monteren, wat zorgt voor extra grip.

Zool met bevestigingspunten voor noppen en SPD-plaatje

Prijs

De normale prijs van deze schoen is 134,95 euro en zo af zijn er aanbiedingen waarbij je de schoen voor minder in je bezit krijgt. De prijs op het moment van dit schrijven is 115 euro(in de gehele maand december).

Draagcomfort

Met deze schoen hoef je niet bang te zijn voor koude voeten. Tijdens mijn ritjes door de bossen bleven mijn voeten lekker warm. De zool is stijf en dat merkte ik vooral in de krachtoverbrenging en de kracht die op mijn voeten kwam te staan. Door zowel de stijve zool als het stijve bovenwerk moet de schoen je wel liggen en het is verstandig deze te passen voordat je hem aanschaft.

Het bovenwerk van de schoen is waterdicht

Alternatieven

Rose is niet de enige fabrikant die winterschoenen op de markt brengt, de volgende schoenen vallen in(ongeveer) dezelfde prijsklasse:

  • VAUDE Termatic RC – 149,95 euro(bron: rose.nl)
  • SHIMANO  SH-MW81 – 159.95(bron: futurumshop.nl)
  • NORTHWAVE Celcius Artic GTX – 174,95 euro(bron:futurumshop.nl)

Conclusie

De Rose RWS 01 is een goed schoen voor een leuk prijs.  De alternatieven duurder maar zullen op kwaliteit dan ook hoger schoren. Ik heb niet de mogelijkheid gehad om de kwaliteit van de andere schoenen te testen. Deze schoen voldoet in ieder geval voor de gemiddelde toerfietser die geen zin heeft in koude voeten of ‘gedoe’ met overschoenen.