Na twee weken koersen is het voor de renners in de Giro d’Italia weer tijd voor een rustdag. Een perfecte gelegenheid om eens terug te blikken op de afgelopen dagen en vooruit te kijken naar de komende dagen. Wie heeft het goed gedaan en welke renner maakt de meeste kans om met de roze trui naar huis te gaan.

Het is inmiddels wel duidelijk dat de Giro d’Italia van dit jaar een erg lange aanloop heeft. De sprinters hebben kunnen laten zien wat ze in huis hebben en de klimmers hebben al een aantal keer hun capaciteiten kunnen tonen. Onder de klassementsrenners zijn er echter nog geen beslissingen gevallen. In de afgelopen dagen hebben verschillende renners wel laten zien in goede vorm te zijn. Zowel Rodriquiz als Hesjedal en Cunego hebben laten zien dat ze goed genoeg zijn voor de roze trui. Ivan Basso bleef wat meer op de achtergrond en lichtte zijn defensieve houding gisteren in een interview met cyclingnews toe. Hij gaf in dat interview aan dat de drie zwaarste etappe’s nog moeten komen. Verder zei hij het volgende:

“Slowly but surely, the overall classification of the Giro d’Italia is taking shape”, Basso said at Piani dei Resinelli above the city of Lecco. “At the end of next week, we can arrive at a higher position. The fight is very open. There’s one week of battles to come. The three hardest stages are yet to come. I remain very, very confident.”

Wielerflits tipte op 3 mei al een aantal favorieten voor de eindoverwinning in de Giro d’Italia, Basso was topfavoriet:

Favorieten volgens WielerFlits
**** Ivan Basso
*** Michele Scarponi, Joaquin Rodriguez
** Roman Kreuziger, Damiano Cunego, Frank Schleck
* Ryder Hesjedal, Marco Pinotti, Daniel Moreno, Domenico Pozzovivo

Van dat rijtje moest Frank Schleck gisteren vanwege een schouderblessure uit de race stappen:

RSNT ‏@RSNT After 28 km in stage 15, Fränk Schleck has to abandon the Giro d’Italia because of an injury in the right shoulder. #giro

De overige renners strijden nog voor een mooie plaats in het algemeen klassement. Joaquin Rodrique draagt vandaag de roze trui met een voorsprong van 1:22 op Ivan Basso. Zijn  voorsprong op Ryder Hesjedal is met slechts 30 seconden een  stuk kleiner.

Dat er in de laatste dagen nog veel kan gebeuren blijkt wel uit het etappeschema. De renners krijgen nog 3 pittige bergetappe voor de kiezen en een tijdrit waarin men nog veel tijd kan verliezen. Daarnaast komen op 24 mei de sprinters nog 1 keer aan bod. Cavendish kan dan zijn vierde zege in deze Giro d’Italia op zijn naam zetten.

De Nederlanders laten het deze Giro afweten. Het beste Nederlander zien we terug op de dertigste plaatst in het algemeen klassement. De jonge Groningse renner Tom-Jelte Slagter staat verder vijfde in het jongerenklassement(maglia bianca). De eerstejaarsprof heeft in deze Giro laten zien een talent te zijn en in aankomsten bergop bijna mee te kunnen met de grote mannen.

De verschillende in de top tien van het algemeen klassement zijn erg klein. Het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 10 is op dit moment 2:13.  Zelfs de nummer 10(Sandy Casar) kan nog kans maken op de eindoverwinning. Het zal allemaal afhangen van de drie hooggebergte-etappes, de organisatie weet het in ieder geval spannend te houden tot het einde.

Meer lezen: