De Vlaamse renner van Garmin-Barracuda heeft vandaag in Gent de zevenenzestigste editie van de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De eerste Vlaamse voorjaarskoers werd verreden bij prachtig weer. Tom Boonen werd tweede op het West-Vlaamse strijdtoneel en de Spanjaard Flecha werd derde.

De beginfase van de koers verliep rustig en zoals gebruikelijk. De zon scheen en er stond een lichte wind. Onder de wolkenloze lucht en bij een temperatuur van net onder de 10 graden startte de meeste renners in korte broek. Vanaf 70 kilometer voor de finish ontstond er een onrustig fase met een paar flinke valpartijen. Zo reed er een groep op de middelberm waarbij een renner van Cofidis bleef liggen, twee kilometer verder schoven er weer enkele renners over het wegdek. Een derde valpartij vond plaats op de kasseistrook van Donderij.

De kopgroep bestaat ondertussen uit 7 renners met onder hen Lieuwe Westra van Vacansoleil. Terwijl de kopgroep tijd pakt loopt het aantal valpartijen op. Onder andere Lars Boom valt bij een inhaalmanoeuvre.

De kopgroep dunde gaandeweg verder uit en bestond op 50 kilometer voor de meet uit de fransman Boucher, de Vlaming Vandousselare en Lieuwe Westra. Deze laatste werd op een van de beklimmingen geraakt door een toeschouwer en verloor veel snelheid.

Na de samensmelting ontstaat er een kopgroep van 7 renners met daarin onder andere Fecha en Boonen. Het peleton volgt op 2 minuten. Op de laatste kasseistrook vallen de twee knechten van de kopgroep af. De kopgroep bestaat nu nog uit 3 renners; Flescha, Boonen en Vanmarcke. De achterstand van de achtervolgens neemt zienderogen toe. De mannen in de kopgroep zullen nu gaan bepalen in welke volgorde ze op het podium zullen staan. Op 15 kilometer voor de meet ontstaat er een stabiele situatie met een peleton en een kopgroep van drie man. In de kopgroep houden de renners elkaar gespannen in de gaten, wie zal als eerste versnelling inzetten? Flecha doet een eerste poging om te ontsnappen maar de andere twee haken aan. Ook een tweede aanval van de spanjaard mislukt. Ook Vanmarcke doet een aanval maar Boonen en Fecha houden stand. Boonen lijkt de sterkste van de kopgroep, maar het is Vermarcke die uiteindelijk als eerste over de eindstreep komt op het Sint-Pietersplein in Gent. In de sprint weet de West-Vlaming over Boonen heen te komen. Boonen wordt uiteindelijk tweede en Sky-renner Flecha wordt derde.

Aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad stonden 3 Nederlandse ploegen(Rabobank, Vancansoleil en 1t4i). De beste Nederlander was Bobbie Traksel op de vijftiende plaats, hij rijdt voor Landbouwkrediet-Euphony.

Bekijk de samenvatting: