Shimano 105 of SRAM Apex? Iedere wielrenner met een budget van rond de 1000 euro op zoek naar een nieuwe racefiets zal vroeg of laat een keuze moeten maken. Wat zijn de eigenschappen van beide groepen en wanneer kies je welke?

Overeenkomsten

Beide groepen vallen in dezelfde prijsklasse en zitten op racefietsen met een prijs tussen de 1000 en 1500 euro. De shifters van zowel de SRAM Apex als de Shimano 105 hebben geen waslijnen. Daarnaast zijn beide groepen in twee kleuren te koop. De SRAM Apex de verkrijgbaar in het zwart en wit. De Shimano 105 is te koop in de kleuren zwart en zilver.

Er zijn al verschillende internetfora volgeschreven over de keuze tussen SRAM Apex en Shimano 105. Beide groepen liggen dicht bij elkaar maar toch zijn er subtiele verschillen.

Op verschillende fora wordt druk gediscussieerd door gebruikers van beide groepen. Op het fietsforum is men veel positiever over de Shimano 105 dan over de SRAM Apex. De kwaliteit van de Shimano 105 zou veel beter zijn. Daarnaast biedt Shmano een triple aan bij haar 105-groep, terwijl SRAM dit niet doet bij haar Apex-groep.

Op het forum van Roadbikereview.com geeft men aan dat de SRAM over het algemeen meer waar voor je geld geeft. Op bikeforums.net melden verschillende leden dat SRAM over het algemeen lichter is.

Het uiterlijk vergeleken

De belangrijkste onderdelen van een onderdelengroep voor op een racefiets zijn de voor- en achterderailleur en de shifters. Over deze onderdelen kan ik van alles opschrijven maar het uiterlijk van deze onderdelen is veel beter samengevat in een zestal foto’s.

Shimano 105 ShifterSRAM Apex Shifter

Shimano 105 AchterderailleurSRAM Apex Achterderailleur

Shimano 105 voorderailleurSRAM Apex voorderailleur

 

Prijzen

Deze prijsvergelijking is tot stand gekomen op basis van de prijzen op futurumshop.nl:

  • SRAM Apex dubbel: 461.95 euro
  • Shimano 105 dubbel(zilver):448.95 euro
  • Shimano 105 dubbel(zwart): 461.95 euro
  • Shimano 105 triple(zilver): 480.95

Gebruik

Hoe beiden groepen in gebruik zijn is een kwesten van voelen en het maken van een testrit. Toch wil ik nog wel ingaan op het verschil in gebruik van beide shifters. Schakelen met de Shimano shifter doe je door de kleine hendel naar binnen te drukken en door de grote remhendel naar binnen te drukken. Schakelen met de SRAM Apex shifter doe je door de kleine hendel een beetje of helemaal naar het midden te bewegen.

Conclusie

Beide groepen zijn kwalitatief goed en staan garant voor duizenden kilometers fietsplezier. De SRAM Apex wordt standaard geleverd met een cassette welke het klimmen makkelijker maakt. Maar omdat de cassettes en kettingen van SRAM en Shimano compatibel met elkaar zijn is het landschap waar in je gaan fietsen geen argument om te kiezen voor de groep van SRAM. Belangrijk is om je keuze af te laten hangen van wat je mooi vindt en welke remgreep je het prettigst vindt.

Meer lezen:

Dit artikel is een gebaseerd op een zo objectief mogelijke beoordeling van de auteur. Deze is gebaseerd op feiten en ervaringen van anderen op fora. U wordt van harte uitgenodigd om hun mening en ervaringen achter te laten in de vorm van een reactie.