Na ruim 15.000 kilometer ervaringen opdoen is het tijd om mijn bevindingen van de Shimano M076  met jullie te delen. Ik heb deze schoenen zowel op de mountainbike als op de racefiets getest.

In de afgelopen 3 jaar heb ik mijn schoenen regen, wind, zon en sneeuw laten zien. Mijn schoenen zijn blootgesteld aan temperaturen tussen -10 en 35 graden Celsius en zijn in aanraking geweest met Noordzee water en Spaans stof.

Design

De Shimano M076 is het basismodel van de Japanse fabrikant. Dat betekend dat het design erg basis is. De gehele schoen van van een plastic-achtig nepleer in de kleuren zwart en grijs/zilver. De zool heeft een goed profiel en het schoenplaatje van het type SPD ligt verzonken in de zool. De schoen kan vastgemaakt worden met een drietal klittenband sluitingen.

Draagcomfort

De zool van deze schoen is niet extreem hard en dat zorgt ervoor dat deze lichtjes doorbuigt als je kracht zet op de pedalen. Verder is het gedeelte van de schoenen boven de tenen voorzien van mesh-stof. In de zomer als de zon volop schijnt is dat heerlijk maar zodra het begint te regenen of er staat een koude wind heb je al snel heel koude voeten. Verder heeft de lip de neiging om na een tijdje fietsen naar buiten weg te draaien. Verder voelt de schoen comfortabel aan.

Prijs

De adviesprijs van de  Shimano M076 lag rond de 90 euro en kon daarmee ingedeeld worden in het goedkope segment. Deze schoen is tegenwoordig niet meer te vinden in het huidige assortiment van Shimano. Deze schoen is wel te vergelijken met de SH-XC30 van hetzelfde Japanse merk. De prijs van deze schoen sluit goed aan bij de kwaliteit. Na 15.000 kilometer gebruik ik deze schoen nog met veel plezier.

Alternatieven

Er zijn verschillende mountainbike-/trekkingschoenen in de prijsklasse tussen de 70 en 100 euro de markte welke een goed alternatief zijn voor de Shimano M076. Een ronde langs de verschillende webshops levert het volgende rijtje op:

  • Shimano SH-XC30 – 89,95 euro
  • Pearl Izumi All Road – 89,95 euro
  • Mavic Pulse – 96,55 euro
  • Gaerne G Cosmo – 96,55

Conclusie

De Shimano M076 is een schoen die je zowel op de mountainbikepaden als op de weg tegenkomt. Het is misschien de meestverkochte schoen van Shimano en dat is niet verwonderlijk. Prijs en kwaliteit verhouden zich goed tot elkaar en de schoen ziet er ook nog eens netjes uit.

Meer lezen: