Op zondag 27 mei verreed Toerclub Vlijmen de van Moorseltocht. Een mooie tocht langs de Maas en naar de geboorteplaats van Leotien van Moorsel. De route leidde ons naar plaatsen waar we normaal nooit komen.

Langs de Maas

Het is al  flink zonnig als we om kwart over 8 bij Treurenburg bij de rest van het peleton aanpikken. Met ruim 23 renners rijden we over de verlaten Maasboulevard en richting oud Empel. Na Oud Empel schieten we de winterdijken langs de Maas op. Deze kronkelen zich als hoge muren door het Brabantse landschap. Links van ons zie we de uiterwaarden en in de verte de Maas, rechts van ons wisselen kleine dorpjes en graslanden elkaar af. Bekende namen als Gewande en ’t Wild komen voorbij, maar hoe verder we komen hoe minder bekend de namen worden. Onderweg worden we ook nog geconfronteerd met een lekke band van Cokky, maar al met al houden we een lekker gemiddelde van iets boven de 30 kilometer per uur aan.

Naar Boekel

Zodra we afwijken van de maasdijken om richting Mill te rijden verandert direct het landschap. Van metershoge dijken rijden we ineens door een landschap met lichte glooiing. In Mill krijgen we zelfs een stukje vals plat voor onze kiezen. Na Mill rijden we door naar Boekel waar de koffie op ons wacht. Bij La Compagnie in Boekel stoppen we voor een welverdiende pauze. Onder het genot van een appelpunt en een kop koffie, thee en bier hebben de hooikoortspatiënten even tijd om bij te komen. Het personeel is zo vriendelijk om onze bidons bij te vullen. Na een half uur is iedereen voldoende bijgetankt voor de terugweg. Maar we rijden niet terug voordat we een foto hebben gemaakt bij het standbeeld voor Leontien van Moorsel. Deze ex-profwielrenster is 42 jaar geleden in Boekel geboren. Vanwege haar grote verdiensten voor het wielrennen kreeg ze een standbeeld. We won verschillende Olympische medailles, wereldkampioenschappen op de weg en was meerdere keren sportvrouw van het jaar. Enkele foto’s later rijden we rustig en wat lichte tegenwind terug naar huis. Met een gemiddelde van net geen 30 kilometer per uur stap ik thuis van mijn fiets.

Grotere kaart weergeven

Meer lezen:

De foto bij dit bericht is gemaakt door Paul Roijmans en uitgegeven onder de Creative Commons licentie, het originele bestand kun je hier vinden.