Tijdens de etappe van vandaag kwam Mark Cavendish als winnaar uit de massasprint. De etappe van Carhaix naar Cap Frehél Kenmerkte zich door nerveus koersgedrag en chaos. Verschillende renners van de Rabobank kwamen hard ten val.

Verschillende renners, waaronder Lars Boom en Tom Boonen kwamen ten val. Het waaide hard en er werd weer nerveus gereden. De beginfase van de etappe van vandaag was er een zoals we die vaker zien in de eerste week van een grote ronde.

In de eerste kilometers werd er al een ontsnapping op gang gezet met onder anderen Movistar-renner Guitiérrez. De groep van 4 man kreeg maximaal 4 minuten. Na ongeveer 100 kilometer werd de groep weer gegrepen door het peleton. Ondertussen vonden er verschillende kleine valpartijtjes plaats waarbij Tom Boonen op een achterstand van minuten te staan. Ploeggenoot en Nederlander Addy Engels werd naar Boonen toe gestuurd om hem terug te halen. Op ongeveer 30 kilometer vluchtte Thomas Voeckler weg en nam 1 mannetje van Françiase de Jeunes mee. Hun voorsprong op het peleton werd steeds groter. Op 14 kilometer van de meet hadden Voeckler en zijn medevluchter een voosprong van 1 minuut. 

Maar aan die voorsprong kwam snel een eind met de finishlijn in zich. Net nog 10 kilometer te gaan kwamen de sprintersploegen in actie. HTC – Highroad en Garmin – Cervelo gooiden het tempo omhoog waarna ook Astana volgde.

Met nog 5 kilometer te gaan sprintte Voeckler we bij zijn medevluchter. Maar de poging was tevergeefs en op twee kilometer werd hij voorbij gereden door de sprinters. Felliu van Vacansoleil begon goed aan de sprint maar verdween al snel naar de achtergrond. Het beeld werd bepaald door Hushovd, Gilbert en Rojas, in de laatste kilometer ontstond een massasprint waaruit Cavendish als winnaar kwam.

De top drie:
1. Mark Cavendish
2. Phillipe Gilbert
3. José Joaquín Rojas