Het was een bewogen eerste week van de ronde van Frankrijk misschien wel bewogener dan vorig jaar. Er zijn nog maar weinig renners in het peloton die nog niet op het asfalt hebben gelegen en dat kwam niet alleen door onoplettende toeschouwers of de renners zelf. Ook de media heeft dit jaar een aandeel in een tweetal valpartijen. Het peloton is blij vandaag niet te hoeven vrezen voor een nieuwe valpartij.

Iedere grote ronde begint nerveus en hectisch. De renners zoeken hun positie in het peloton en doen hun best om vooraan te zitten. Dit koersgedrag levert veel valpartijen op en een flink aantal renners moest in de eerste week al opgeven. Tom Boonen kwam na een valpartij op flinke achterstand binnen, een paar dagen later moest hij opgeven. Sky-renner Bradley Wiggins moet opgeven na een zware valpartij. Ook Aleksandre Vinokoerov moest opgeven toen hij bij een val zijn heupbeen. Jurgen van den Broecke moest diezelfde etappe afsluiten op de intensive care. Iedere ploeg heeft haar eigen verhaal en iedere renner heeft zijn eigen misère meegemaakt.

Robert Geesink begon de Tour slecht. Hij kwakte met hoge snelheid tegen het asfalt en zat helemaal onder wonden en blauwe plekken. In de dagen erna bleven de prestaties die we van hem gewend zijn uit en herstel liet op zich wachten. Hij dacht op een gegeven moment zelfs aan opgeven.

Vacansoleil-renner Wout Poels werd ziek en finischte afgelopen zaterdag als laatste. Hij besloot de volgende dag om niet meer te starten, het lichaam wilde niet meewerken.

En dat zijn slechts enkele voorbeelden van renners die een hele zware eerste week hebben ervaren. Een week met valpartijen, regen, kou, verrassingen en zoals gewoonlijk mooie landschappen en vergezichten.

Media-incidenten
Bij twee ongevallen was ook de media betrokken. In het eerste geval werd Nicki Sørrensen van zijn fiets gereden door een motor. De fiets bleef haken aan de motor en de Sky-renner bleef achter. Het tweede incident ging de hele wereld over; Flecha en Hoogerland werden van hun fiets gereden door een auto van de Franse televisie. Hoogerland vloog met hoge slecht in het prikkeldraad en kon zijn kans op een mogelijke etappewinst vergeten.

Ook positief nieuws
Maar gelukkig was het niet alleen kommer en kwel. Op deze rustdag zijn er twee Nederlandse renners met een trui. Johnny Hoogerland draagt als leider in het bergklassement de bolletjestrui. Robert Geesink draagt als leider in het jongerenklassement de witte trui. Geesink is overigens na een ellendig begin ook weer aan de beterende hand.

{Zodra ik in de buurt ben van mijn desktop-pc zal ik beeldmateriaal toevoegen}