Met de start van de eerste etappe in de Vendee is de Tour de France nu echt begonnen. Aan de franse westkust is het onbewolkt en redelijk zonnig en na de Passage du Gios begon de 190 kilometer lange eerste etappe echt. Een nerveuze start waarin de Omega Pharma-Lotto renner van der Walle ten val kwam. Tyler Farrar kwam als eerste over de streep in de eerste tussensprint. In tegenstelling tot de vorige jaren krijgen de eerste 15 renners in de tussensprint punten.

Al in het begin reed Vacansoleil renner Liewe Westra weg van het peleton. In zijn ontsnapping nam hij twee franse renners mee, een van Europcar en een van Francios de Jeunes. Tot 20 kilometer voor de finish hadden zij een voorsprong van ruim een minuut.

Na de samensmelting op 18 kilometer van de meet ontstond er een nerveuze fase in de koers. De tempo ging omhoog en het werd dringen geblazen voorin.

Door een grote valpartij op 9 kilometer voor de streep werd het peloton in tweeën gespleten. Een groep van 30 tot 40 wist de dans te ontspringen en pakte een voorsprong van ongeveer een halve minuut. In de loop naar de eindstreep ontstond er weer een valpartij en de voorsprong van de kopgroep nam alsmaar toe.

In de laatste kilometer ondernam Fabian Cancellara een poging tot ontsnappen maar Philippe Gilbert kwam oppermachtig over hem heen. Morgen zal Gilbert starten in het geel.

Eerste drie:
1. Philippe Gilbert
2. Cadal Evans
3. Thor Hushovd