Afgelopen zomer heb ik samen met mijn vriendin grote delen van de Wicklow Way gelopen.  De Wicklow Way is een langeafstandswandelingpad van Clonegal  naar Dublin. Wij liepen van Tinahely naar het begin van de route in Marlay Park te Dublin. De komende weken zal ik een driedelig verslag publiceren.

Reizen naar onze bestemming

Het is half 6 als onze wekker gaat en onze vakantie begint. Een uur later zitten we in de auto naar Maastricht voor onze vlucht naar Dublin met Ryanair. Omdat Maastricht-Aachen Airport een klein vliegveld is verloopt het inchecken en boarden erg snel en soepel. Na een vlucht van ongeveer 2 uur landen we in Dublin en kan onze vakantie echt beginnen.

Ierse Zee

Voor Terminal 1 vertrekken verschillende bussen naar het centrum van Dublin. Wij pakken lijn 747 welke ons naar Connoly Trainstation brengen. Vanaf dit station pakken we namelijk de intercity in de richting van Rathdrum. Onze intercity geeft ons een snelle introductie tot de Oost-Ierse kust. Tijdens de rit van 1 uur en 10 minuten worden we getrakteerd op prachtige landschappen en vooral een prachtig uitzicht over de Ierse zee. Kilometers lang zien we links de zee en rechts metershoge rotsen.

Tinahely & Ashfield House

Bij aankomst in Rathdrum worden we opgehaald door de eigenaresse van ons eerst bed&breakfast net buiten Tinahely. Een autorit van ongeveer een half uur met de nodige uitleg over de omgeving brengt ons naar onze eerste slaapplaats; Ashfield House. Een gezellig B&B waar we hartelijk worden ontvangen met koffie, thee en scones. Onze zware rugzakken worden door de heer des huizes zelfs naar onze kamer gedragen.

O'Connor's Pub

Onze kamer is netjes en zelfs voorzien van Nederlandstalige tijdschriften. De eigenaresse geeft ons uitgebreide uitleg over onze mogelijkheden voor het avondeten. Ze biedt zelfs aan ons te brengen naar het twee kilometer verderop gelegen Tinahely.

We besluiten uiteindelijk zelf te gaan lopen naar Tinahely en te eten in o’Connor’s Pub. Een gezellige moderne Ierse pub waar tijdens ons etentje een belangrijke gealic football wedstrijd op staat. Een pub is immers geen pub zonder grote televisieschermen.

Lopen naar Ironbrigde

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa een goede nacht begint onze dag met een stevig Iers ontbijt, want een goede bodem is immers erg belangrijk. Daarna krijgen we nog een korte uitleg over de route en starten we met lopen. De Wicklow Way is aangegeven met bruine bordjes en paaltjes met daarop een gele wandelaar. Al na 500 meter lopen worden we verwelkomd door enkele ezels en onze eerste helling. De eerste helft van de dag wordt gekenmerkt door graslanden vol met schapen gedrapeerd over heuvels tot 500 meter hoog. Alle velden waren afgesloten met een hek waardoor we vooral in de ochtend verschillende hekken hebben geopend en weer gesloten.

Gedurende de dag veranderde het landschap van gras naar voornamelijk bos. Grote uitgestrekte bossen waarvan de bodem grotendeels bedekt is met mos. In dit overgangsgebied worden we begeleid door een groepje van drie schapen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze lopen enkele kilometers voor ons uit tot we uitkomen bij een veld met tientallen andere schapen. Ook de heuvels veranderden van karakter. Hoe noordelijker we lopen hoe steiler de hellingen. Ochtends bij het vertrek was het rond de 16 graden, maar naar mate de middag naderde werd het steeds warmer.

Dat het goed in de gaten houden van bordjes erg belangrijk is hebben we geleerd op de eerste dag. Tegen het einde van de dag rond kilometer 15 missen we een bordje waardoor we 10 kilometer extra moesten lopen. In plaats van 20 kilometer hebben we de eerste dag dus 30 kilometer gelopen. Voordeel was echter wel dat de de mooiste bossen van de dag twee keer hebben gezien. Een prachtige licht hellende weg door een naaldbos op een tapijt van groen mos en grote rotsen.

Aughrim

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij de Ironbridge worden we opgehaald door iemand van ons tweede B&B. Een wat oudere man in een klein autootje brengt ons naar het plaatsje Aughrim. Een gezellig plaatsje met een zeer net stadspark en verschillende riviertjes die vanuit de Wicklow Mountains door het dorpje stromen. Ons B&B met de naam Butler Byrne ligt aan de rand van Aughrim op ongeveer een kwartier lopen van het Lawless Hotel waar we ’s avonds hebben gegeten.

Praktische informatie

We hebben onze reis geboekt via Hillwalk Ireland en zij hebben alle overnachtingen voor ons geregeld. Bij de links vind je verwijzingen naar de webpagina’s van beide besproken B&B’s voor het geval dat je zelf een boeking wil doen. De actuele kosten voor een overnachting kun je vinden op de website van beide accommodaties.  Zowel in o’Connor’s Pub als in Lawless Hotel kun je voor 20 euro per persoon prima eten. Je hebt dan een hoofdgerecht en een pint Guinness of Bulmers(appelcider). Het is daarnaast altijd verstandig om in je B&B te vragen waar je het beste kan eten.

Andere delen: Wicklow Way deel 2, Wicklow Way deel 3

Meer lezen: