Afgelopen zomer heb ik samen met mijn vriendin grote delen van de Wicklow Way gelopen.  De Wicklow Way is een langeafstandswandelingpad van Clonegal  naar Dublin. Wij liepen van Tinahely naar het begin van de route in Marlay Park te Dublin. Deze week lees je het laatste verslag. 

Brook Cottage

In het vorige verslag hebben we de taxi gepakt van Laragh naar Enniskerry. Deze taxi bracht ons naar een plein in het hart van Enniskerry. Vanuit daar zouden we nog ongeveer drie kwartier moeten lopen naar ons B&B net buiten Enniskerry. We werden na een kleine zoektocht verwelkomt in Brook Cottage. Een gezellig B&B aan het einde van een doodlopende weg. De kamers zijn ruim en huiskamer is erg gezellig en staat vol kunstboeken. Tot onze grote verbazing waren we dit keer niet de enige gasten. Een Nederlandse vriendinnen vertelde vol enthousaistme hoe zij een aantal dagen rond hadden gelopen in Glendalough en om het Upper en Lower Lake. Een Amerikaans echtpaar van rond de 60 vertelde hoe zij eerder al door Nederland, België en Frankrijk waren getrokken.

Johhny Fox

Johhny Fox

Tegen de avond besluiten te gaan eten in Johhny Fox Pub. Een van de oudste, bekendste maar ook de meest toeristische pub van Ierland. Daarnaast claimt Johnny Fox ook nog eens de hoogstgelegen pub van Ierland te zijn. Een rondgang op internet levert in ieder geval de kennis op dat de pub op een hoogte van 238 meter is gelegen. Het eten is er in ieder geval beter dan in de andere pubs die we hebben bezocht. Ik heb er een heerlijke gegrilde kabeljauw met groenten en aardappelpuree. Daarnaast worden we ook nog eens getrakteerd op live muziek en is het tijd om de taxi terug naar Brook Cottage te pakken. In de hall van het B&B kletsen we nog een flinke tijd na met het Amerikaanse echtpaar. We wisselen gedachten uit en komen er achter dat Amerikaanse niet altijd veel van Europeanen verschillen.

De laatste kilometers

Waarschuwingsbord

Ieren hebben een bijzondere manier van waarschuwen

Na een goede nachtrust en een  wederom heerlijk Iers ontbijt is het tijd om weer op pad te gaan. Door de eigenaar van ons B&B worden we op ongeveer 18 kilometer lopen van onze eindbestemming afgezet aan de rand van een bos. De eerste kilometers gaan licht glooiend omhoog door een bosrijk gebied terwijl de zon steeds feller begint te schijnen. Tijdens het lopen maken we prachtige foto’s van de verschillende bloemen en planten en natuurlijk ook van het uitzicht.

Beklimming Wicklow Ẅay

Net als de vorige dagen komen we ook af en toen herten tegen. Helaas zijn ze zo schuw dat het heel erg moeilijk is om mooie foto’s van deze dieren te maken. De meeste foto’s die ik heb kunnen maken zijn van herten zonder hoofd of bewogen foto’s.

Rotsachtige beklimming

Na enkele kilometers lopen komen we aan bij de mooiste beklimming van alle 4 de dagen de we hebben gelopen. Een steeds rotsachtiger pad helpt ons naar een hoogte van ongeveer 450 meter boven het zeeniveau. Vervolgens dalen we weer af door een prachtig open bos totdat we wat meer in de bewoonde wereld terecht komen. We komen in de uitlopers van het dorp Glencullen terecht waar vrijstaande huizen worden omgeven door velden vol schapen.

Een asfaltweg van ongeveer 2 kilometer leidt ons naar de grens van Wicklow. Zodra we links afslaan laten we Wicklow en de Wicklow Mountains achter ons. De laatste beklimming van onze wandelvakantie is die van Two Rock Mountain. Het pad leidt ons tot op 250 meter van de top van deze berg waarna we naar links afbuigen en de afdaling gaan maken. Het contrast is groot omdat de we afgelopen dagen alleen maar tegen glooiende groene hellingen aankijken en nu ineens uitkijken op de buitenwijken van Dublin. De laatste kilometers dalen we af over een rotsachtig pad. Langzaam maar zeker komt Dublin steeds dichterbij. De laatste kilometers voelen we weer asfalt onder onze voeten en lopen we Marlay park in. Marlay Park is het officiële begin- en eindpunt van de Wicklow Way en hier eindigt dus ook onze wandeltocht. Dit officiële punt is gemarkeerd met een soort stenen drempel.

Begin Wicklow WayGrangewood

Op enkele honderden meters van Marlay Park ligt ons laatste B&B; Grangewood. Nu we de bergen uit zijn merken we toch ineens een andere sfeer. De mensen zijn meer op zichzelf gekeerd en het ontvangst is minder gastvriendelijk. ’s Avonds weten we in de pub The Eden House en sluiten we het wandelgedeelte van onze vakantie af. ’s Nachts in bed horen we ineens weer voorbijrazend verkeer, het teken dat we weer in de bewoonde wereld zijn.

Praktische informatie

We hebben onze reis geboekt via Hillwalk Ireland en zij hebben alle overnachtingen voor ons geregeld. Bij de links vind je verwijzingen naar de webpagina’s van het besproken B&B’s voor het geval dat je zelf een boeking wil doen. De actuele kosten voor een overnachting kun je vinden op de website van de accommodatie. In het besproken restaurant kun je voor 20 euro per persoon prima eten. Je hebt dan een hoofdgerecht en een pint Guinness of Bulmers(appelcider). Het is daarnaast altijd verstandig om in je B&B te vragen waar je het beste kan eten.

Meer lezen:

Andere verslagen: