Het onderdeel tijdrijden stond vorige week woensdag voor zowel de heren als de dames op het programma. Het was een spannend middag waarbij enkele renners voor een verrassing zorgde. Ik blik terug op deze wedstrijden.

Vrouwen

Bij het tijdrijden waren de rollen eens omgedraaid. Het was niet Marianne Vos die de dienst uitmaakte, maar ze moest het doen met een teleurstellende 21e plaats. Later moest ze toegeven dat ze een slechte dag had. Het was de Amerikaanse Kirsten Armstrong die er vandoor ging met de gouden medialle. De rest van het podium werd gevuld door de Duitse Judith Arndt, en op de derde plaats eindigde de Russische Olga Zabelinskaya. Beste Nederlandse was de 25-jarige Ellen van Dijk.

Mannen

Bij de mannen waren het de Britten die het podium domineerde. Zowel het goud als het brons is in handen van de Groot-Brittannië gevallen. De Olympisch kampioen tijdrijden uit 2008, Fabian Cancellara, werd van zijn troon gestoten. De Spanjaard Carlos Barredo maakte ook een goede kans op een medialle totdat zijn ketting brak bij de start. Hij met met recht de pechvogel van de dag genoemd worden. Zijn fiets werd nog gewisseld maar een medaille zat er niet meer in. Bradley Wiggins eindigde met een tijd van 50 minuten en 39 seconden op de hoogste trede van het podium. Het zilver ging naar de Duitser Tony Martin en het brons ging naar de jonge Brit Christopher Froome. De twee Britse eindigde ook al op de eerste en tweede plaats in de ronde van Frankrijk. Beste Nederlander was de Nederlands kampioen tijdrijden, Lieuwe Westra.

Meer lezen over de Olympische spelen