18 augustus is de voorinschrijving van de Rabo Beach Challenge via internet gestart. Deze strandklassieker gaat over 42 kilometer van Scheveningen naar Noordwijk en terug. Al vanaf het eerste moment dat ik over deze race las wil ik meedoen, maar ik heb ook twijfels.

Op 18 augustus las ik op fiets.nl een berichtje over de voorinschrijving van de Rabo Beach Challenge. Ik ben direct verder gaan zoeken en kwam ontzettend veel foto- en videomateriaal tegen. Ik zag mannen met een buikje met een simpele fiets maar ook namen als Lars Boom en Michael Boogerd. Ik zag wind, regen en nog meer water. Ik zag mannen hijgend en ploegend in het zand maar ook mannen die zeiden dat het erg meeviel. Dat brengt me bij mijn grootste twijfel, kan ik het wel aan? Regelmatig zit ik op mijn mountainbike, gemiddeld twee keer per week. Minimaal een keer in de week ga ik het bos in. Ik merk dat ik steeds sneller en makkelijker door het mulle zand ga en hobbels pak ik me steeds meer zelfvertrouwen. Daar tegenover staat dat ik een aantal weken geleden flink wat moeite had met het zand in de Loonse en Drunense duinen. Mijn banden zakten tot 20 centimeter diep weg in het mulle fijne zand. Hoe anders is het strandzand? Als ik de verhalen op internet moet geloven voelt het zand in de branding als asfalt. Enkel de tocht naar de branding is zwaar.

Aan mijn materiaal hoeft het in ieder geval niet te liggen. Mijn fiets is vergelijkbaar met de fietsen die ik zie op de foto’s. Als ik mee zou doen moet ik alleen nog kijken naar slicks, want schijnt beter te zijn dan de Schwalbe Racing Ralph’s die ik nu gebruik.

Tijdens mijn vakantie in Vias ga ik testen en trainen op het strand. Als het goed voelt schrijf ik me zo snel mogelijk in.

Meer lezen: