De eerste ronde van Vlaanderen zonder De Muur is gewonnen door Tom Boonen. In een bewogen en spannende koers wist de Vlaming samen met twee Italianen te ontsnappen. Na een eindsprint won Boonen voor de derde keer in zijn carrière Vlaanderens Mooiste.

Voor de start van de belangrijkste Vlaamse voorjaarsklassieker waren er twee grote favorieten Fabian Cancellara en Tom Boonen. Sylvian Chavanel en Fillipo Pozzato werden ook aangemerkt als goede kanshebbers. Het waren echter Boonen, Pozzato en de BMC-renner Ballan die het tot de finale haalden. Op de bevoorrading op de steenweg ging Fabian Cancellara hard onderuit en en brak daarbij zijn sleutelblad. De Zwitser moest worden afgevoerd met een ambulance. Sylvian Chavanel kwam wel mee in de grote ontsnapping van 15 man maar redde het niet tot de finale. Hij eindigde uiteindelijk op een tiende plaats.

Beste Nederlander was Nikki Terpstra. De renner van Omega Pharma – Quick Step heeft in de laatste 60 kilometer veel betekend voor kopman Tom Boonen. De nuchtere Hollander eindigde op de zesde plaats. De beste Raborenner was Matti Breschel op de negende plaats. Sebastiaan Langeveld was de enige Nederlandse uitvaller. Hij botste in een afdaling met hoge snelheid op een voetganger en brak daarbij zijn sleutelbeen.

Vlaanderen leefde al maanden toe naar Vlaanderens Mooiste. Er werd gediscuseerd, gespeculeerd en geprotesteerd. De ‘nieuwe’ ronde zonder de Muur van Geraardsbergen werd doodgeanalyseerd en bekritiseerd. Ondanks het gemis van de mooiste beklimming van Vlaanderen was het toch een ontzettend spannende koers. Het bleef tot het einde spannend en de grote groep ontsnappers bleef lang bij elkaar. Kijkcijfers zijn nog niet bekend maar naar verwachting zal het aantal kijkers(kijkend naar Sporza) rond de 1.1 miljoen liggen.

De samenvatting en opvallendste en meest bijzondere fragmenten uit de live-uitzending kun je terugkijken in de Videozone op Sporza.be. De volledige uitslag is te vinden op de site van Het Laatste Nieuws.