ALS is een verschrikkelijke spierziekte die nog steeds erg moeilijk te behandelen is. De levensverwachting van de gemiddelde ALS-patiënt is 1 tot 4 jaar. Gelukkig fietsten de deelnemers van Tour du ALS 1, 2 of 3 keer de Mont Ventoux op om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze spierziekte. 

Door Dennis Mickers , bestuur stichting Tour du ALS

Een fietsevenement ten behoeve van de genadeloze spierziekte ALS. De “to do list” van een fietsfanaat wordt afgewerkt (Pyreneeën, Dolomieten, Alpen) niets is te gek. Samen staan we sterk! Met als doel, zo veel mogelijk sponsorgeld in te zamelen voor Stichting ALS Nederland.

Wat eerst in ons hoofd zat voor 20 enthousiastelingen is reeds uitgegroeid tot een evenement, dat toegankelijk is voor iedereen. Met de steun van de Stichting ALS Nederland, een super gemotiveerd organiserend team, en een steeds groter wordende groep fietsfanaten.

En dan 1 juni 2012, Mont Ventoux

Om 2.00 gaan de wekkers op het Base Camp af. Een kop koffie, een boterham en dan gaat het beginnen. In het donker vertrekt de vrachtwagen om de bevoorradingsposten af te leveren op de geplande plaatsen en vertrekken de vrijwilligers om de posten te bemannen. Het is 5:00 als de eerste deelnemers vertrekken. En niet zomaar deelnemers, de ‘malloten’ die 3 keer de Mont Ventoux willen beklimmen. De laatste fietskeuringen worden uitgevoerd en vervolgens krijgen ze hun Tour du ALS sticker op het frame. Onder veel gejuich vertrekken de eerste fietsers richting de top van de Mont Ventoux voor hun vrienden, familie of gewoon voor zichzelf. Later krijgen we zelfs te horen dat het gejuich op een nabijgelegen camping te horen was!

Rond 9:00 mag dan ook de tweede groep renners starten met hun avontuur. Zij gaan maar liefst twee keer de Mont Ventoux beklimmen. Het is rond die tijd dat de zon op komt en het wat warmer begint te worden. Gedurende de dag bereiken we zelfs de 34 graden in de startplaatsen aan de voet van de berg. Op de top is het dan zo´n 16 graden.

In Sault is de grote start. Eric Nolet, directeur van Stichting ALS Nederland houdt een inleidend woord. Waarbij hij Paul Loete, een ALS patiënt, verwelkomt, die met de ambulance naar de start is gebracht, om zijn zoon Teun te zien starten. Onze jongste deelnemer! In zijn toespraak legt hij het accent op de sportieve prestaties die hier voor het goede doel gerealiseerd worden. In het bijzonder door Jan van Hemert, een andere ALS patiënt, die met oud Olympisch kampioen Leo Peelen, per tandem gaan starten.

Wanneer het startsein wordt gegeven fietsen alle deelnemers hun weg naar de top. Het is een prachtig gezicht om de renners in hun mooie oranje-witte Tour du ALS tenues te zien! Een mooi geheel. Dit is wat we hadden gehoopt, het wij-gevoel, de saamhorigheid voor een goed doel!

Motorrijders Jos, Monique en Peter hebben de berg talloze keren beklommen en afgedaald, en geven het evenement een vertrouwd en veilig gezicht. De fotograven en cameraman leggen het gehele evenement vast. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal! Op de top is vandaag zelfs de Mont Blanc zichtbaar.

Bij Chalet Reynard is het druk, een goede plek om even op adem te komen, en bij te eten voor de laatste steile klim naar de top. De vrijwilligerspost reikt water en energiedrank uit. En dan het laatste deel, waarbij rekening gehouden moet worden met de wind, die verraderlijk om de hoek komt kijken.

Op de top wordt ondertussen al een feestje gebouwd voor alle deelnemers die daar passeren. Het gejuich, het gejoel, de toeters… het geklap, het is allemaal al van verre hoorbaar. Een flinke groep enthousiaste familieleden, vrienden en vrijwilligers staan de renners op te wachten en halen iedereen naar boven, met de laatste bemoedigingen, om het vol te houden tot de top.

Veel ‘Cingles’ volbrengen hun missie van 3x, en zijn nu officieel erkende ‘Malloten’ van de Kale Berg. Iedere deelnemer neemt bij de afmeldpost een mooie badge in ontvangst voor op het poloshirt, van editie 1 Tour du ALS. Als bewijs van een geweldige prestatie!

We sluiten de Tour af, in een ontspannen en gezellige sfeer, met een Barbeque op het Base-Camp. Alle deelnemers, familie, vrienden, vrijwilligers, Stichting ALS Nederland en Stichting Ambulance Wens zijn aanwezig. En met zo’n 150 mensen proosten we op deze emotionele, fantastische en zomerse dag.

De Tour du ALS steunen door het doen van een donatie kan nog steeds ,klik daarvoor op de onderstaande knop:

Doneer nu!

Eenmaal thuisgekomen denken we nog even terug aan die 1 juni waarop zo´n 75 renners de Mont Ventoux hebben beklommen voor de genadeloze ziekte ALS. Maar veel tijd hebben we niet want editie 2 staat al voor de deur. Op de site tourduals.nl kan alweer worden ingeschreven voor Tour du ALS editie 2. Deze zal plaatsvinden op 7 juni 2013, nog een maal op de Mont Ventoux!

Schrijf je nu in voor Tour de ALS editie 2, kijk snel op www.tourduals.nl

 

Meer goede doelen: