Op een zonnige en frisse zaterdagochtend heeft een delegatie van Toerclub Vlijmen onderhoud gepleegd aan de mountainbikeroute in de Loonse en Drunense duinen. Er werd bij De Drie Linden verzameld en na een korte uitleg werd er begonnen aan het onderhoud.

Er word begonnen met het egaliseren en opknappen van een tweetal klimmetjes nabij De Drie Linden. Regenwater zorgt er namelijk voor dat het zand op de hellingen en afdalingen naar lager gelegen delen gespoeld wordt. Een laag leem in de binnenbochten moet er voor zorgen dat het zand niet meer wegspoelt. Het zware leem wordt hard en wordt niet zomaar weggespoeld door het water.

Na anderhalf uur werken waren de twee klimmetjes weer een perfecte staat en was het tijd voor een kop koffie met koek. Ondertussen spraken verschillende langsrijdende mountainbikers hun waardering over het gedane werk.

Tot slot gaf boswachter Jan uitleg over de manier waarop een mountainbikeroute wordt gebouwd en onderhouden. De route wordt droog gehouden door het aanleggen van kombochten. De binnenbocht wordt uitgegraven en met het zand dat vrijkomt wordt de buitenbocht opgehoogd. Zo ontstaat een droog parcours dat met hoge snelheid bereden kan worden.

Hellingen worden bekleed met een dunne laag leem, wat ervoor zorgt dat de helling niet wegspoelt bij een regenbui of wordt weggereden door de vele mountainbikers.

Rond 12 uur lopen we tevreden terug naar De Drie Linden en keren we huiswaarts. En misschien is er wel een nieuwe traditie geboren.

Meer informatie: