Op 5 en 6 augustus huisde de Eneco Tour in de Brabantse stad Waalwijk. Op het raadhuisplein vond de ploegenpresentatie plaats en de officiële start was op de Taxandriaweg. Vanuit Waalwijk vertrokken de renners door West-Brabant naar het Zeeuwse Middelburg.  

Ploegenpresentatie

Gisteren vond in Waalwijk de ploegenpresentatie plaats. De renners van de 21 deelnemende ploegen werden gepresenteerd op een podium op het raadhuisplein. Tom Boonen was zonder twijfel de meest populaire renner, hij verscheen samen met een zeer sterke ploeg op het podium. Grote afwezige was Alberto Contador, hij mocht van de UCI niet op het podium verschijnen. Maar gelukkig mochten de andere ploegen hun toppers wel meenemen. Het was erg leuk om verschillende toppers een keer in het echt te zien.

Marcel Kittel deelt een handtekening uit

Marcel Kittel deelt een handtekening uitMarcel Kittel deelt een handtekening uit

Astana Cycling team in de Eneco Tour

Enkele renners van Astana Cycling Team

De renners van Euskatel-Euskadi

De renners van Euskatel-Euskadi

2 Renners van Garmin-Sharp

2 Renners van Garmin-Sharp

Aidis Kuipis  en Fumiyuki Beppu van Orica Greenedge

Aidis Kuipis en Fumiyuki Beppu van Orica Greenedge

Karsten Kroon van Saxobank

Karsten Kroon van Saxobank

Simon Spilak  van Katusha

Simon Spilak van Katusha

Renners van Lotto-Belisol

Jelle Vanendert, Maarten Neyens en Gert Dockx

Manuel Quinzaito van BMC Racing Team

Manuel Quinzaito van BMC Racing Team

Tekst

Twee renners van Lampre-ISD

Twee renners van Lampre-ISD

Silvain Chavanel van Omega Pharma-Quickstep

Silvain Chavanel van Omega Pharma-Quickstep

Tom Boonen van Omega Pharma - Quickstep

Tom Boonen van Omega Pharma – Quickstep

Hilaire van der Schueren(ploegleider) en Martijn Keizer van Vacansoleil-DCM

Hilaire van der Schueren(ploegleider) en Martijn Keizer van Vacansoleil-DCM

Hilaire van der Schueren(ploegleider) en Lieuwe Westra van Vacansoleil-DCM

Hilaire van der Schueren(ploegleider) en Lieuwe Westra van Vacansoleil-DCM

Ben Hermans van Radioshack-Nissan

Ben Hermans van Radioshack-Nissan

Eerste etappe van de Eneco Tour

In eerste instantie was het plan om vanuit Den Bosch naar de start van de Eneco Tour in Waalwijk te fietsen. Helaas waren de weeromstandigheden te slecht, er stond te veel tegenwind waardoor ik nooit op tijd in Raamsdonsveer zou zijn. Daarom besloot ik  om direct door te fietsen om 15 minuten voor het arriveren van de renners aan de komen op de Beethovenlaan. Echt jammer vond ik het missen van de start in Waalwijk niet.  Door direct door te fietsen kon ik extra genieten van alle aandacht die ik als fietser kreeg van alle toeschouwers langs de kant. Zo werd ik in Raamsdonk toegejuicht door tientallen mensen die langs de kant stonden. Na eenmaal langs de kant in Raamsdonksveer een mooi plekje te hebben gevonden kwamen niet veel later de eerste auto’s en motoren langs.

Eneco Tour - Urtasun(Euskatel) & Scheirlinckx(Accent Jobs) in de ontsnapping

Urtasun(Euskatel) & Scheirlinckx(Accent Jobs) in de ontsnapping

Al na 2 kilometer koersen ontsnapte er twee renners en pakken direct een flinke voorsprong. Het peloton doet het rustig aan en geeft de twee renners alle ruimte. De twee ontsnappers,Urtasun(Euskatel) en Scheirlinckx(Accent Jobs) hebben na 22 kilometer koersen al een flinke voorsprong op het peloton. Bij Raamsdonksveer, op de Beethovenlaan was er al een gat ontstaan van 6 minuten en 20 seconden.

Het peloton van de Eneco Tour

In het peloton wordt ondertussen rustig gereden en bijgekletst. Lieuwe Westra is in de buik van het peloton in gesprek met Gert Steegman en Tom Boonen praat bij met een concullega van het Franse AG2R-La Mondiale.  Op de voorgrond rijdt Radioshack-Nissan renner Ben Hermans, wat verder op de achtergrond rijdt de Rabobank kopman Lars Boom.

De staart van het peloton

Achterin het peloton reed onder anderen de winnaar van de Ronde van Vlaanderen  van 2011; Nick Nuyens. Hij zou uiteindelijk op de  83e plaats. De Vlaming is vooral in de Eneco Tour om Alberto Contador te ondersteunen.

Terwijl ik weer rustig terug fiets naar Den Bosch trekt het peloton verder richting Middelburg. Onderweg krijg ik regelmatig de opmerking dat de finish toch echt de andere kant op is. Ik kan er om lachen en met de wind in de rug fiets ik in een lekker tempo van dorp naar dorp. Eenmaal thuis aangekomen zet ik de televisie direct op Sporza om de rest van de koers te volgen.

De twee ontsnappers worden op ruim 70 kilometers voor de finish weer opgeslokt door het peloton.  Tot slot passeert de Duitser Marcel Kittel als eerste de finish  in Middelburg. Hij wordt met deze overwinning de leider in het algemeen- en puntenklassement.

Meer foto’s zijn te vinden op de Fietsenreizen.nl Google+ pagina. 

Meer lezen over de Eneco Tour: