De mobiele telefoon wordt steeds belangrijker en er zijn nog maar weinig fietsers die weggaan zonder telefoon. En dus waarom van de nood geen deugt maken en je smartphone gebruiken als fietscomputer.

In de Androidmarket zijn verschillende applicaties te vinden die door middel van GPS je route bijhouden. Veel van deze programma’s houden ook je snelheid, ritafstand en hoogteprofiel bij. In combinatie met een stuur- of stuurpenhouder word je smartphone ineens een geavanceerde fietscomputer. Afgelopen weekend testte ik twee van deze applicatie op een T-mobile G1 met Android 1.6.

Mytracks
De eerste applicatie heb ik getest op vrijdag middag. Binnen aangezet en vervolgens mijn hele reis naar huis zijn er gegevens verzameld. Lopend en op de fiets werkte het apparaat geweldig. De volledige route is te zien, alleen over het hoogteprofiel heb ik nog wat twijfels. In de trein verloor de applicatie echt verschillende keren voor enkele honderen meters tot enkele kilometers satelietsignaal.

Een voorbeeldscreenshot

De eindgegevens klopte overigens wel en het is mogelijk deze met google of je vrienden te delen. Ik heb mijn gegevens geexporteerd naar google docs en alles kwam netje in een spreadsheet aan. Hieronder een voorbeeld van de door mij verzamelde gegevens:

Sportstracker pro

De tweede gps-tracker die ik getest heb is sporttracker pro. Een betaalde applicatie is in de Androidmarket te koop is voor 7,10 euro. Gedurende hetzelde traject als op vrijdag heb ik de tracker blootgesteld aan hoge snelheden in de trein en mogelijk slecht ontvangst in mijn jaszak. Het signaal bleef het gehele traject behouden en de meetresultaten waren naar mijn idee betrouwbaarder dan bij Mytracks.

Van Sportstracker Pro is ook een gratis uitgeklede versie te downloaden. Er is echter niet duidelijk wat het verschil is tussen beide versies.

Conclusie
Er is een verschil tussen betaald en gratis maar het verschil is niet gigantisch. Mytrack laat haar registraties makkelijker exporteren terwijl daar bij Sportstracker pro een account voor nodig is. Daar tegenover staat dat het GPS-ontvangst van Mytracks soms wegviel. Dit leidde tot een GPS-track waarin delen van de route ontbraken. Sportstracker Pro gaf de route feilloos weer, maar dat mag natuurlijk ook wel voor ruim 7 euro extra. Wat wat betaald die heeft wat gaat bij deze twee applicaties zeker op.

Natuurlijk zijn er nog meer GPS-trackers voor Android maar ik had niet de tijd en mogelijkheden deze uitgebreid te testen. De twee geteste applicatie zijn beschikbaar voor alle Androidtoestelle met minimaal Androidversie 1.6.