Een nieuwe racefiets kost al snel meer dan 1000 euro. Voor en beginnende wielrenner is het daarom het overwegen waard te kijken naar een goede tweedehands fiets. Verschillende websites zoals marktplaats en speurders hebben een groot aanbod in tweedehands fietsen. Maar ook reguliere fietsenwinkels hebben vaak een leuk aanbod. Wat kost een leuke tweedehands fiets en wat heb je voor 50 euro?Bij de zoektocht naar een tweedehands racefiets is het belangrijk te beginnen met het opstellen van een eisenlijst. Oftewel, waar moet de fiets aan voldoen?

  • shifters aan de remhendels(hiermee worden ook oudere fietsen uitgesloten, racefietsen met dergelijke shifters verschenen pas vanaf 2008).
  • frame in goede staat(een met te veel krassen kan gaan roesten).
  • Meerdere versnellingen, dus geen singlespeed of fixie.
  • De fiets moet een racestuur hebben
  • Minimaal Shimano Sora afgemonteerd

Een zoektocht op de websites marktplaats en speurders leverde een flink aantal fietsen op met prijzen tussen de 300 en 600 euro. Bijna allemaal tweedehands maar wel in goede staat. Veel fietsen worden na 1 of 2 jaar gebruikt te zijn verkocht op marktplaats of een andere veilingsite. Voor 500 euro heb je een prachtige tweehands fiets. Enkele weken zoeken levert verschillende fietsen op. De meeste hebben een of meerdere carbon onderdelen. Het gaat hierbij vooral om de bidonhouder of voorvork. Als je en beetje zoekt en de tijd neemt heb je voor 300 tot 400 euro een prachtige racefiets. Een fiets met Shimano Sora of hoger groep en verder weinig tot geen onderdelen die aan vervanging toe zijn.

Gaint Cadex

Wat voor racefiets heb ik voor 50 euro?
Bij de zoektocht naar een racefiets voor 50 euro zijn niet te hoge eisen belangrijk. Een zoektocht op verschillende veilingsite leert dat het aanbod van fietsen binnen de gestelde prijsklasse erg groot is. Het gaat dan in de meeste gevallen om fietsen uit de jaren ’70 en ’80. Frames werden in die periode gemaakt van staal en aluminium. De shifters kon men in die tijd terugvinden op het frame in de vorm van kleine hendeltjes. De voor- en achterderailleur konden daarmee traploos versteld worden.

Een eerste zoekopdracht op marktplaats.nl levert een flink aantal resultaten door heel Nederland op. Welgeteld 64 mensen bieden een racefiets of onderdelen aan.  Alle racefietsen hebben de shifters aan het frame zitten en zijn in redelijk goede staat. De zadels en banden dienen bij alle fietsen wel vervangen te worden. Hoewel het niet in de beschrijvingen en op de afbeeldingen te zien is naar verwachting zullen  ook de remblokjes vervangen moeten worden. Met een beetje creativiteit ben je voor 100 euro helemaal klaar en heb je een relatief goede racefiets.

Handige websites: