Colmar is een sprookjesachtige plaats in het Noordoosten van Frankrijk. De smalle straatjes met vakwerkhuisjes doen denken aan de Efteling en Disneyland. Ik ontdekte dit plaatsje per toeval via de bezoekersstatistieken van deze website.

Sprookjesachtig

Ongeveer een maand geleden verwelkomde deze website een bezoeker uit Colmar. Een tot dan toe voor mij onbekende plaats in het noordoosten van Frankrijk. Deze stad in de Elzas bleek een echte toeristische trekpleister te zijn. Ik begon dus verder te zoeken via zoekmachines, Wikipedia en streetview. Het leverde sprookjesachtige beelden op.

Grotere kaart weergeven

De stad staat vol met bijzondere vakwerkhuizen uit de Middeleeuwen en Renaissance. Het maison Pfister wordt gezien als het meest bijzondere gebouw in de stad. Dit woonhuis in Renaissance-stijl is zo bijzonder vanwege haar fraaie schilderwerken. Op de gevel van het pand zijn schilderingen van verschillende religieuze en koninklijke personen te vinden(zie boven). De smalle straten in het oude centrum van de stad hebben iets we van Fantasyland in Disneyland Parijs. Kijk en vergelijk:

Vakwerkhuis Disneyland vergelijkbaar met Colmar


Grotere kaart weergeven

Temidden van deze straatjes vol met sprookjesachtige huisjes vind je de belangrijkste kerk van Colmar. De Sint Martins kerk(Eglisé de Saint-Martin) is een gotische kerk die werd gebouwd tussen 1234 en 1365. Het is erg de moeite waard om deze kerk te bezoeken omdat binnen het schilderij “Madonna in de Rozentuin” bevindt. Ook in de andere musea in de stad bevind zich belangrijke gotische kunst.

Ook erg de moeite waard is de wijk Petite Venice.  Het gedeelte van de stad dat aan de rivier de Lauch vol met schilderachtige vakwerkhuizen.

Petite Venise in Colmar

Petite Venise

Hotels, bed&breakfasts en campings

Overnachten na een drukke dag in Colmar kan in de vele accomodaties die de stad telt. In het centrum zijn vele kleine hotels en bed&breakfasts te vinden.

Hôtel Quatorze is een modern hotel in het centrum van Colmar. De beoordeling van dit hotel op verschillende boekingswebsites is zeer goed, maar de prijs is daar ook naar. De kamers zijn van alle luxe voorzien en alle bezienswaardigheden van de stad zijn op loopafstand. Wie goedkoper uit wil zijn kan terecht in Hôtel Baladins Colmar. Dit eenvoudige hotel ligt aan de rand van het centrum is betaalbaar en ziet er netjes uit.

Het enige bed&breakfast van de stad ligt op 10 minuten lopen van de wijk klein Venetië. Le 23 Rue de Têtes is een nette accommodatie met op iedere kamer een flatscreen televisie en dvd-speler. Het ontbijtbuffet is huisgemaakt.

In een straal van 50 kilometer rondom de stad zijn enkele prachtige campings te vinden. Aan de rand Colmar is camping l’Ill te vinden, een camping met ruim 250 staanplaatsen. Deze camping is tussen maart en november geopend en biedt eenvoudige faciliteiten. Iets verderop ten zuiden van de stad is de camping Clairvacances te vinden. Een kleine vier sterren camping met 135 staanplaatsen en een zwembad. Bij de receptie op de camping kan brood gekocht worden en op korte afstand van de camping is een supermarkt.

Op ongeveer 45 minuten rijden Colmar ligt de camping Les Sources. Een luxe camping in een bosrijke omgeving.  Deze camping heeft een ruim eigen zwembad, campingwinkel en animatieteam. Daarnaast is er ook een restaurant met specialiteiten “speciaal voor kampeerders” aldus de website.

Colmar Tropicale

In Maleisie heeft met een resort gebouw dat volledig gethematiseerd is naar het voorbeeld van Colmar. Dit resort met de naam Colmar Paradise ligt tussen de palmbomen en onder een strakblauwe hemel. Meer informatie en prachtige afbeeldingen kun je vinden op de website van Colmar Paradise.

Het weer in Colmar

De weersverwachting voor Colmar zie er voor de komende dagen als volgt uit:

Ben jij afgelopen jaar in Colmar geweest of ga komende vakantie naar de stad? Stuur je verslag naar jordy@fietsenreizen.nl en wie weet zie je jouw verslag terug op de site.

Meer over Frankrijk:

De bezoekersstatistieken van deze website worden bijgehouden door Google Analytics. Een uitgebreid systeem wat ook nog eens verteld waar mijn bezoekers vandaan komen. Dat dit niet alleen Nederlanders en Vlamingen zijn wordt al heel snel duidelijk. Regelmatig vinden verdwaalde bezoekers van over heel de wereld de weg naar mijn website. Uit al die bijzondere plaatsnamen put ik inspiratie voor het schrijven van een maandelijks reisstukje.