Vorige week ben ik in een dag op en neer gefietst naar Antwerpen. Om kwart voor 8 ’s ochtends ben ik vertrokken en met een lekker tempo van ongeveer 28 kilometer fietste ik in drie uur naar Antwerpen. Op de terugweg ging het allemaal iets minder snel en kwam ik mezelf flink tegen. Alles begon zeer te doen en inmiddels wat mijn drinken ook op. Uiteindelijk kwam ik om kwart over 4 thuis aan.

De Route Ik heb mijn route gepland via viamichelin. Deze website geeft de mogelijkheid een uitgebreide en een verkortte versie van de route uit te draaien. Daarnaast kan er gezocht worden naar hotels en restaurants langs de route; voor mij zinloze opties. Uiteindelijk ben ik tot het volgende overzicht gekomen:

Raamsdonksveer     0 kilometer
Oosterhout             4 kilometer
Teteringen             11 kilometer
Breda                    14 kilometer
Rijsbergen             26 kilometer
Zundert                31 kilometer
Grens met België  38 kilometer
Braken                 39 kilometer
Wuustwezel           41 kilometer
Brasschaat             54 kilometer
Merksem              60 kilometer
Antwerpen           67 kilometer

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. En rechts op de voorgrond: het beeld van Rubens

Mijn tocht begon in Raamsdonksveer. Over de Oosterhoutseweg ben ik vervolgens richting Oosterhout gereden. Vervolgens heb ik de route gevolgd die ik normaal gesproken ook naar mijn werk volg(Kreeksluisweg, Burgemeester Elkhuizenlaan, Pasteurlaan, Strijenstraat, Van Liedekerkenstraat). Vervolgens ben ik via de Bredaseweg door Teteringen naar Breda gereden.

Via een kleine omweg en een hoop gezoek ben ik uiteindelijk op de N263 richting Antwerpen uitkomen. Lang leve de GPS-functie van mijn telefoon want zonder was ik er nooit gekomen.

De N263 is de oude nationale route die van Rotterdam naar de Belgische grens leidde. Tegenwoordig is alleen nog het stuk van Breda/Effen tot Antwerpen intact. Het mooie van deze weg is dat hij erg fietsvriendelijk is. De gehele weg is voorzien van fietspaden die in de meeste gevallen ook gescheiden zijn van de rijbaan. Op een lekker tempo rijden over deze weg kwam ik eerst door Rijsbergen, Zundert en Wernhout.Net buiten Wernhout ben ik de grens overgestoken. Vanaf de grens met België loot de N263 over in de N1 die via Wuustwezel, Gooreind, Brasschaat en Merksem en Antwerpen doorloopt naar de tweede ring van Brussel.

Het Steen

Ik heb deze nationale route volgt tot Merksem en kwam daardoor door Wuustwezel, Gooreind, Maria ter Heide, Brasschaat en Merksem. Het leuke van deze route is het feit dat deze dwars door alle eerder genoemde dorpjes loopt.

In Merksem kwam ik in de drukte van een echte voorstad. Als fietser moest ik de keuze maken om tussen de voetgangers of tussen de auto’s te gaan fietsen. Ik had het geluk een wielrenner te kunen volgen en dieze leidde mij tussen alle auto’s door en langs stoplichten. Toen onze wegen zich weer scheidden stond ik aan de rand van Antwerpen.

Eenmaal in Antwerpen heb ik een klein rondje gemaakt door de stad. Mijn tocht begon op het Koningin Astridplein en vervolgens ben ik via de Meir en de Groenplaats uiteindelijk geeïdigd bij Het Steen.

De onze Lieve Vrouwekathedraal werd voltooid in 1521 en staat tegenwoordig op de lijst met UNESCO-monumenten. Deze Gotische kerk behoort samen met bijvoorbeeld de Brabofontein en het Steen tot de toeristische hoogtepunten van Antwerpen.

Het Steen is het oudste gebouw van Antwerpen en werd gebouwd tussen 1200 en 1225. In eerste instantie heette dit gebouw ‘Antwerpse Burght’. Na een grondige verbouwing kreeg het gebouw de naam ’s Heeren Steen. In de loop der eeuwen heeft het gebouw verschillende functies gehad. Het begon als burcht en later werd het een gevangenis en scheepvaartmuseum. Tegenwoordig is het binnengedeelte van de burcht gesloten voor publiek.  De toegangspoort en de openluchtgedeelten zijn allen wel te bezoeken.

Na het bezoeken van het Steen ben ik weer op zoek gegaan naar het centraal station om weer huiswaarts te fietsen. Op het einde van de dag had ik 154,95  kilometer op mijn teller staan.

Meer lezen: