Vorig jaar ben ik in een dag vanuit Raamsdonksveer naar Antwerpen en weer terug gefietst. Ook dit jaar wil ik weer een dergelijke tocht ondernemen maar wil ik de lat wel ietsjes hoger leggen. Ik heb immers inmiddels al meer kilometers in de benen dan vorig jaar. Mijn keuze is daarom gevallen op een retourtje naar de plaatst Diest in Vlaams-Brabant.

Waarom Diest?

De keuze aan plaatsen binnen een straal van 100 kilometer van ’s Hertogenbosch is bijna eindeloos. Toch heb ik gekozen voor de voor velen nietszeggende plaats Diest. De voornaamste reden hiervoor is het dat verschillende fietsroutes(van Paul Benjaminse) naar grote Europese steden door Diest lopen. Verder is Diest niet zomaar een willekeurige plaats in België. Ooit was de stad in handen van de prinsen van Oranje. In de Sint-Sulpitiuskerk ligt nog steeds de oudste zoon van Willem van Oranje begraven.

De Route

Ik heb mijn route gepland via viamichelin. Deze website geeft de mogelijkheid een uitgebreide en een verkortte versie van de route uit te draaien. Daarnaast kan er gezocht worden naar hotels en restaurants langs de route; voor mij zinloze opties. Uiteindelijk ben ik tot het volgende overzicht gekomen:

’s Hertogenbosch         0 kilometer
Vught                            4 kilometer

Boxtel                           11 kilometer

Spoordonk                   22 kilometer

Middelbeers                28 kilometer

Westerbeers                 33 kilometer

Netersel                        36 kilometer

Hulsel                           40 kilometer

Reusel                          43 kilometer

Grens met België       49 kilometer

Postel                           52 kilometer

Balen                           65 kilometer

Olmen                         70 kilometer

Kwaadmechelen       75 kilometer

Tessenderlo               80 kilometer

Schaffen                     90 kilometer 

Diest                           92 kilometer

De planning

Door de langere afstand en de zwaardere fiets(ik neem mijn mountainbike mee) zal mijn gemiddelde snelheid liggen op 25 kilometer. Hierdoor verwacht ongeveer 4 uur nodig te hebben om in Diest te komen(zeer ruim genomen). Op basis van eerdere ervaringen denk ik een pauze nodig te hebben, hier wil ik een kwartier voor nemen. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op de volgende planning:

07:30    vertrek vanuit ’s Hertogenbosch
09:30    pauze tussen de abdij van Postel en Balen(afhankelijk van behoefte)
09:45    vervolg van route richting Diest
11:45    aankomst in Diest
13:00    terugtocht richting ’s Hertogenbosch
15:00    pauze tussen de grens met België en Reusel
15:15    voortzetting terugtocht naar ’s Hertogenbosch
17:15    aankomst in ’s Hertogenbosch

Deze planning is erg ruim en mogelijk zullen de pauzes ingekort worden, maar dat zijn dingen die ik onder het fietsen zal bepalen. Daarnaast bestaat de kans dat ik veel eerder in Antwerpen aankom. Of ik deze tijd gebruik om de stad eens rustig per fiets te bekijken of om eerder thuis te zijn, zal ik te zijner tijd bepalen.

Wat neem ik mee

Zoals in de planning te zien is verwacht ik een flinke tijd onderweg te zijn. Om er zeker van te zijn dat ik niets vergeet heb ik een paklijst gemaakt van zaken die ik niet moet vergeten.

 • Lichtgewicht bandenplakset
 • 2 reserve binnenbanden
 • Lichtgewicht fietspomp
 • 4 energierepen op gels voor tijdens het fietsen
 • ochtend- en middagsnack
 • 2 gevulde 750 ml bidons
 • fietshandschoenen(zomer)
 • telefoon
 • geld
 • identiteitsbewijs(in verband met grensovergang)
 • bankpas, verzekeringspas en NTFU-pas

De bovenstaande lijst kan gebruikt worden voor elke dagtocht en is gebaseerd op de paklijst die ik heb gebruikt voor mijn retourtje Antwerpen.

Meer lezen: