Inleiding/ reden van aankoop:

Omdat mijn nieuwe mountainbike geen baggagedrager heeft ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. De eerste mogelijkheid die ik tegen kwam was het plaatsen van een zadeltas. Het nadeel van deze tassen is de beperkte ruimte. In een zadeltas is vaak enkel ruimte voor een reparatiesetje en een energiereep. Ook frametassen vielen om de beperkte ruimte af. Na een korte zoektocht kwam ik vervolgens uit bij de zadelpentassen die aangeboden worden door de tweede grootste producenten van fietstassen. Ortlieb en Vaude bieden beide  een tas aan die aan de zadelpen bevestigd moeten worden. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op de Vaude Offroad Bag 10+2.

Specificaties:

 • vergrootbaar hoofdcompartiment
 • baggagedrager
 • 2 zijcompartimenten
 • verwijderbare schouderband
 • KlickFix bevestiging
 • Bevestigingsmateriaalen voor zadelpendiameter 25-32 mm en 32-36 mm
 • verwijderdbaar compartiment voor waardevolle spullen
 • regenhoes
 • veiligheidslicht bevestiging
 • reflecterende elementen
 • gewicht: 730 g
 • volume: 12 liter
 • afmetingen: 35,00 x 20,00 x 16,00 cm
 • Materiaal: 600 D Polyester PU coated, 300 D Honeycomb Polyester PU coated
 • Prijs: 70,00 euro

Bron: http://www.vaude.com

Eerste indruk:

Toen ik de tas voor het eerst in het echt zag viel het formaat me tegen. Het gebruikte materiaal doet erg degelijk aan en de tas heeft genoeg opbergmogelijkheden. Een verder positief punt is het aantal geleverde extras. Bij deze tas wordt een schouderband, regenhoes en uitneembaar tasje geleverd.

Montage:

De montage van deze fietstas is bijzonder eenvoudig. Eerst dient de zadelpen uit de fiets genomen te worden om de bevestigingsring over de pen  te schruiven. Bij de tas worden een tweetal ringen voor verschillende zadelpenmaten geleverd. Nadat de ring op de juiste plaats is gepositioneerd kan het Klickfix systeem erop gezet kan worden met een enkele schroef. Vervolgens is het kwestie van stevig vastdraaien om de voorkomen dat de tas gaat draaien tijdens het fietsen.

Degelijkheid:

Deze tas straalt een en al degelijkheid uit. De metalen beugel is massief en stevig gelast. De tas zelf zit daar aan vast met een vijftal klittenband riempjes. Vooral als er veel ruig terrein wordt bereden is het verstand deze riempjes iedere honderd kilometer te controleren. De tas krijgt zijn vorm door de kunststof bodem die meteen fungeert als een spatbord. De modder die op deze bodem terecht komt is makkelijke te verwijderen met een vochtig doekje. De stof die gebruikt is voor de tas doet stevig en kleurvast aan.

Opbergruimte:

Aan de buitenkant van de tas is er aan iedere zijde een groot opbergvak. Dit vak kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld fietslichtjes, een bandenplaksetje of energierepen. Aan de bovenkant van de tas is een spin bevestigd voor bijvoorbeeld een windjack. Vervolgens is er een groot middenvak. In dit vak is een haakje te vinden de regenhoes en aan de achterkant is er een uitneembaar tasje voor waardevolle spullen.

Aan de achterkant van de tas is ook nog een soort van haakje voor een lampje. Verder bevat de tas enkele reflecterende elementen die je zichtbaarheid in het donker vergroten. Een rits aan de bovenkant van de tas zorgt ervoor dat hij vergroot kan worden van 10 naar 12 liter.  Voor een dagtocht is 10 liter ruim voldoende maar zodra er een overnachting gemaakt zal morgen worden kan 2 liter extra opbergruimte erg van pas komen.

Conclusie:

Niemand zal ontkennen dat de Vaude Offroad met zijn 70 euro goedkoop is. Maar hier krijg je dan wel heel wat tas voor terug. Hij doet degelijk aan en straalt kwaliteit uit. Alles lijkt perfect te zijn aan deze tas. De enige kanttekening die geplaatst kan worden is het feit dat de klittebandsluitingen die de tas aan de beugel bevestigen los kunnen schuiten tijdens het fietsen op ruig terrein.