Op 8 september 2012 zullen de ongeveer 180 deelnemers maximaal 3 keer de Mont Ventoux beklimmen. Ventoux3 begon als een klein initiatief maar is in korte tijd via sociale media uitgegroeid tot een landelijke evenement. Het doel van deze acties is het inzamelen van geld voor de stichting STOPhersentumoren. 

Door Bas voor den Dag van Ventoux3

Wat in november 2011 begon als een ambitieus idee van twee bevlogen jonge fietsliefhebbers, is in een aantal maanden uitgegroeid tot een landelijke beweging. Twee vrienden startten Ventoux3, een evenement waarbij deelnemers op 8 september 2012 1, 2 of 3 keer de Mont Ventoux beklimmen om geld in te zamelen voor hersentumoronderzoek. Op dit moment staat het aantal inschrijvingen op 175. Daarnaast is er al meer dan 100.000 euro opgehaald.

Ventoux3 is een initiatief van Bas voor den Dag en Klaas Jan Oldenburger. De schoonzus van Bas kreeg in 2010 op 33 jarige leeftijd tijdens de zwangerschap van haar tweede kindje de diagnose “hersentumor”. Voor haar en haar gezin een niet te verkroppen boodschap. De schoonzus van Bas staat symbool voor alle mensen met een hersentumor die moeten, maar niet kunnen leven met het feit dat deze vorm van kanker nu nog ongeneeslijk is.

In Nederland overlijden er wekelijks 28 mensen aan een hersentumor. Anders dan bij veel andere soorten kanker is dat getal al vele tientallen jaren niet afgenomen. Eén van de belangrijkste redenen daarvoor is het gebrek aan financiering voor onderzoek.

Nico Faaij, oprichter van Stichting STOPhersentumoren, het doel waarvoor met Ventoux3 geld wordt ingezameld vindt:

Dat kunnen en mogen we niet accepteren, daarom komt de Stichting STOPhersentumoren.nl in actie. We zamelen geld in om onderzoek mogelijk te maken naar iedere vorm van primaire hersentumor, voor alle leeftijdscategorieën. Zodat we hersentumoren zo snel mogelijk met succes kunnen bestrijden. We willen de knapste koppen aan het werk zetten. Want met hun hersenen kunnen we levens redden en hoeven we het niet bij hoop te laten.

Bas voor den Dag zegt hierover:

Ik zie het genezen van hersentumoren als het leggen van een heel grote puzzel. Over een aantal jaren zal die puzzel helemaal gelegd zijn. Door middel van Ventoux3 willen we een aantal stukjes bijdragen.

Om het aantal puzzelstukjes zo groot mogelijk te maken, willen de oprichters en deelnemers graag dat Ventoux3 uitgroeit tot een succesvol evenement. Dat is al aan het gebeuren:

Bas voor den Dag:

Het is prachtig om te zien wat mensen ondernemen om Ventoux3 tot een grensverleggend evenement te maken. De actie leeft echt. Er gebeurt veel voor Ventoux3 op social media: we hebben 800 volgers op twitter, waarvan er velen zeer actief zijn. Iemand die ons niet persoonlijk kende stuurde een Youtube promotiefilmpje dat hij voor Ventoux3 had gemaakt. Zangeres Kim de Boer, bekend van The Voice of Holland en het nationaal songfestival zegde gelijk toe toen we haar vroegen om ambassadrice voor Ventoux3 te worden.

Klaas Jan Oldenburger vertelt dat er een heuse Ventoux3 milkshake bestaat, geïntroduceerd door een cafetaria in Veenendaal. Deze milkshake bestaat uit ingrediënten die gezond zijn voor het brein. Maar er gebeurt meer, een van de deelnemers heeft zijn boeken verkocht voor Ventoux3, een ander is een wijnactie gestart. Het is ongelooflijk wat deze actie losmaakt.

De organisatoren geven aan dat mensen bij kunnen dragen aan Ventoux3 door zich in te schrijven, te doneren of zelf een actie te starten. De inschrijving voor Ventoux3 2012 sluit op 30 juni, doneren kan simpel via de website www.ventoux3.nl. Bas en Klaas Jan:

Alle manieren waarop mensen dit initiatief willen ondersteunen zijn welkom! Samen kunnen we grenzen verleggen!.

Meer lezen: