Voor de eerste keer deze eeuw wint een Nederlander een etappe in de Giro d’Italia. Pieter Weening won de vijfde etappe met een voorsprong van 20 seconden op de kopgroep. Met zijn overwinning sloeg hij een dubbelslag en pakte hij ook meteen de roze trui. De laatste keer dat een Nederlander een etappe in de ronde van Italië won was in 1999. Jeroen Blijlevens won toen de derde en zevende etappe. 

Na de geneutraliseerde etappe van gisteren werd er vandaag weer gekoerst maar dan wel zonder Leopard-Trek. Zij hebben gisteravond besloten niet meer te starten. Ook Tyler Farrar, een goede vriend van de eergisteren overleden Wouter Weylandt heeft besloten niet door te rijden in de Giro d’Italia.

Raborenner Tom Jelte Slagter had minder geluk en kwam hard te val toen hij vermoedelijk een bidon van een verzorger aan wilde pakken. Aanvankelijk bleef hij roerloos liggen en zat de schrik er goed in, maar al snel bewoog hij zijn armen weer en was hij weer bij bewustzijn. De renner is met een gebroken oogkas en een hersenschudding opgenomen in het ziekenhuis. Hij zal morgen niet starten in de zesde etappe.

Tom Jelte Slagter was niet de enige die viel.  Ook klassementsleider David Millar kwam gehavend over de finish. Naar aanleiding van de negatieve berichtgeving met betrekking tot het te gevaarlijke parcours overweegt de organisatie van Giro d’Italia nu de gevaarlijke berg de Monte Crostis uit het parcours te halen. De wegen op de 2000 meter hoge berg zijn volgens de organisatie te smal en te slecht onderhouden om veilig te kunnen koersen. Kijk en oordeel zelf: