Overmorgen is het weer zover, dan rijden de heren wielrenners weer over de kasseien van Roubaix. De hel van het Noorden zal waarschijnlijk weer zwaar worden met regen. De kasseien in het bos van Wallers zullen glad zijn en de rennen zullen onder de modder aankomen in het Velodrome van Roubaix. Een vooruitblik op wat we zondag kunnen verwachten.

De Hel van het Noorden is niet te vergelijken met een andere koersen. De kasseistroken van Noord-Frankrijk zijn vooroorlogs en gekneed door tanks en traktoren. De 10 kilo zware stenen zijn gelegd door mannen met armen zo breed als de benen van Cancellara. De slechte wegen schudden de renners door elkaar. Pechvogels worden gebroken en helden worden gemaakt.  Een koers waarin de heroïsche verhalen over de flandriens van weleer zijn ontstaan.  De kasseistrook in het bos van Wallers-Aarenberg zou aanvankelijk geschrapt worden uit het parcours. Het wegdek zou te slecht zijn. Vrijwilligers gingen aan de gang en de route zal zondag weer als vanouds zijn.

De Meteo France voorspelt een droge (en stoffige) Paris-Roubaix met in de middag temperaturen van 9 à 10 graden. Het KMI schat de kans op neerslag veel groter. De verschillende weersites spreken elkaar tegen, dus het weer zal een verrassing zijn.

Tom Boonen
Er is bijna maar een renner die zondag kan willen. Tom Boonen is al een paar weken ijzersterk en niet te kloppen. Alleen een zware valpartij of ziekte kan hem van zijn tweede overwinning in Parijs-Roubaix weerhouden. Maar wat als…

Cancellara heeft in de ronde van Vlaanderen zijn sleutelbeen gebruiken en is niet in staat om te koersen. Van Johan van Summeren hebben we nog niet veel gezien. De renner van Garmin Barracuda liet zich dit seizoen nog amper zien. Hij won een etappe in de ronde van Qatar en werd tiende in de Strada Bianchi maar een echt grote prestatie bleef uit.
Een Nederlandse kanshebber kan ik niet aanwijzen, het wordt zondag dus Boonen of een verrassing.

Als je echt in de stemming wil komen kun je kijken naar de herhaling van de Hel van het Noorden special van Hollandsport:
Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.