Als je in een grote webwinkel zoekt naar muziek over het wielrennen kom je met veel moeite 1 of 2 cd’s tegen. Vreemd, want als je verder gaat zoeken dan kom je er al snel achter dat het wielrennen zowel in Zuid-Nederland als in Vlaanderen regelmatig op prachtige wijze is bezongen. Van Guus Meeuwis tot Alex Roeka, allemaal bezongen ze de wielerkoers en de emotie van het fietsen.

Omdat er net zoveel moois als slechts te vinden is op het internet heb ik een top 10 gemaakt van de mooiste wielernummers. Liedjes over de koers en de pijn, maar ook liedjes over de wielertoerist die zich even prof waant. Het maken van een selectie viel niet mee, dus voel je vrij om in de reacties te discusseren over welk nummer juist wel en welk nummer juist niet in dit overzicht thuishoort.

 

10. The Gasoline Brothers – There it Goes(for Koos)

In 2009 werd Koos Moerenhout voor de tweede keer Nederlands kampioen. De Utrechtse band The Gasoline Brothers schreef daar het nummer There it Goes(for Koos) over. Het bleef echter niet bij een wielerlied. Toen de Giro d’Italia in 2010 in Utrecht startte maakte ze het nummer ‘In Our Town’.

9. Kraftwerk – Tour de France

Al sinds de eerste editie is de Ronde van Frankrijk een dankbaar onderwerp voor muzikanten. Zonder enige moeite vond ik op Youtube al 3 verschillende nummers. Met iets meer moeite was ik vast er zeker veel verder gekomen. Sommige nummers zijn te slecht om aan te horen en andere zijn best leuk.  Ik val jullie liever niet lastig met de nummers van Eddi Christiani en het Vlaamse Telex. De beste en meest bekende is natuurlijk het nummer Tour de France van Kraftwerk. Daarnaast is Kraftwerk de enige act in dit overzicht die niet uit het Nederlandstalig taalgebied komt.

8. Guido Belcanto – Elefantino

Guido Belcanto is een Vlaamse kleinkunst zanger uit Turnhout. Hij geniet in Nederland weinig bekendheid, maar in Vlaanderen heeft hij zelfs zijn eigen wielerkoers. Ieder jaar in mei wordt de Belcanto Classic verreden. Voor de St. Willibord Sessies schreef en zong hij het nummer Elefantino, een oude aan de in 2004 overleden wielrenner Marco Pantani.

7. Alex Roeka – De Rode Vod

Prachtig bezongen wat er door het hoofd van een ontsnapper gaat als hij de laatste van een koers rijdt. De jongen die eigenlijk niet mag winnen met het peloton hijgend in zijn nek. Met dit nummer vergaarde Alex Roeka bekendheid bij menig wielerliefhebber.

6. JW Roy – Op Fietse

Verreweg de meeste wielernummers die ik vond waren van de Brabantse zanger JW Roy. Hij deed mee aan de St. Willibord Sessies en tijdens zijn theatervoorstelling ‘Acht Zaligheden’ was de wielersport een veelgebruikt onderwerp. Als toegift zong hij tijdens deze theatervoorstelling samen met Frank Lammers zijn eigen versie van ‘Op Fietse’.

5. Rowwen Hèze – Mannen van Staal

Limburg is de Nederlandse wielerprovincie bij uitstek. De Zuid-Limburse hellingen zijn echte kuitenbijters en het is prachtig fietsen langs de Maas. De Limburgse band Rowwen Hèze weet dat ook en heeft een prachtig nummer geschreven over het gevoel dat iedere toerfietser kent. Het gevoel dat je krijgt als je de eerste mooie dag weer op de racefiets stapt.

4. JW Roy, Gio Lippens & Huberts Wielerkoor – Kampioenen

De St. Willibord Sessies hebben hebben een reeks prachtige wielerliederen opgebracht. Een daarvan is een samenwerkingsverband de Brabantse JW Roy, de Limburgse Gio Lippens en het Huberts Wielerkoor. Kampioenen is de eerste single van het album ‘De Sint Willebrord Sessies Vol. 1: Sporthuis Hubert’

 

3. JW Roy en Frank Lammers – De Ronde Van Steensel

Het is niet gek dat JW Roy een aantal plaatsen in deze top 10 bezet houdt. De Brabantse wielerfanaat was als Katholieke slagerzoon jaren lid van een wielervereniging. Voor zijn voorstellingen ‘Acht Zaligheden’ schreef en zong hij het nummer ‘De Ronde van Steensel’ samen met Frank Lammers. Het nummer gaat over een jongeren uit Knegsel die droomt over hoe hij de ronde van Steensel wint.

2. Rowwen Hèze – Nar Boave

Als Limburgse band heeft Rowwen Hèze iets met het wielrennen. In deze top 10 kwam je ze al eerder tegen met het nummer ‘Manne van Staal’. Deze verse is opgenomen tijdens de Avondetappe, en zoals gebruikelijk in een Frans Chateau.

1. Guus Meeuwis – Ik Kom Hier Boven

Guus Meeuwis en wielrennen, het lijkt een vreemde combinatie. Maar toch bezong bij de Sint Willebrord Sessies het wielrennen. Een prachtig nummer vol energie over de euforie die iedere wielrenner kent. Dansend op de pedalen met de top in zicht. De wind suizend door je helm en je handen onder in de beugels. Kijk, luister en geniet.