Afgelopen zondag was het eindelijk zover. Na voor sommigen maanden voorbereiding vond op 6 november de veldtoertocht van Toerclub Vlijmen plaats. In tegenstelling tot vorig jaar was het weer prachtig en lag de route er prachtig bij. Een kleine impressie van mijn dag.

Coureursclub Jeroen Bosch

Als ik om 9 uur op de fiets stap is het al lekker weer en schijnt de herfstzon al flauw aan de hemel. Een frisse wind blaast door mijn hemel als ik langs het nieuwe Jeroen Bosch ziekenhuis rijd en vervolgens de polder in duik. Ik fiets rustig door het bruin-gele polderlandschap als een groepje van Coureursclub Jeroen Bosch aan mijn voorbij raast, ik pik snel aan. Drie van de 5 heren zijn op weg naar de veldtoertocht in Vlijmen. Ik vertel dat ik ook op weg naar Nieuwkuijk ben. In een waaier over de gehele breedte van de weg trotseren we de lichte zijwind. Zwijgzaam vervult ieder zijn taak, ik op de laatste positie.
Na 15 minuten flink doorfietsen komen we aan bij het Patronaat, ik heb de eerste zweetdruppels al op mijn voorhoofd staan.

Technisch parcours

Rond 10 voor 10 stap ik weer op mijn mountainbike en begin aan de route. Net na de Emmamolen schiet ik de bossen in voor een eerste technische stuk. Op het bergje bij de wielerbaan van Nieuwkuijk is het een kwestie van veel draaien en keren. Kleine bochten, steile klimmetjes en een licht vochtige ondergrond maken het eerste stuk al meteen pittig. In de tweede klim moet ik al meteen afstappen omdat ik (weer) uit mijn pedaal schiet omdat ik te groot naar boven wil. Bij de derde keer maak ik weer de zelfde fout maar de vierde keer schakel ik naar mijn binnenblad en kom makkelijk boven.

Singletracks

Vervolgens rijd ik verder en volg ik de pijlen richting de Loonse- en Drunense Duinen. Uitdagende singletracks worden daar afgewisseld door mooie brede bospaden bezaaid met bruine, gele en rode bladeren. Prachtige herfstige vergezichten trekken aan mij voorbij. De singletracks in de route bevatten pittige klimmetjes die soms onverwacht na een bocht komen. Helaas moet ik in de hoogste klim afstappen omdat ik weer te groot naar boven wil.

Banaan en suikerwafels

Bij de eerste controlepost is het flink druk en de deelnemers genieten er van stukken banaan en suikerwafels. De zon schijnt flauwe achter de wolken maar zorgt wel voor aangename temperaturen boven de 10 graden. Na een korte rustpauze besluit ik verder te rijden.

Lars Boom bij veldtoertocht van Toerclub Vlijmen

Lars Boom

Bij de tweede controlepost kom ik Hans tegen. Hij verteld mij dat ook oud wereldkampioen veldrijden de veldtoertocht rijd. Lars Boom heeft er voor gekozen de GVA Trofee van Ronse links te laten liggen voor de veldtoertocht van Toerclub Vlijmen.En ook bij de tweede controlepost is het erg druk en genieten de deelnemers van de erwtensoep en energiedrank. Her en der hoor al positieve geluiden over de prachtige route en de goede organisatie. Na een korte pauze besluit ik weer de bossen in te duiken.

Na ongeveer 40 kilometer fietsen kom ik weer aan bij het Patronaat. Met ruim 800 deelnemers kijkt iedereen terug op een succesvolle editie en kan het opruimen beginnen.

Ook in 2013 organiseert Toerclub Vlijmen weer een veldtoertocht, kijk voor meer informatie op toerclubvlijmen.nl/veldtoertocht