Afgelopen weekend werden de Olympische wedstrijden wielrennen op de weg gehouden. Op zaterdag waren de mannen aan de beurt en op zondag mochten de vrouwen in de stromende regen hun kunsten tonen. Vandaag is het tijd om eens rustig terug te kijken na een voor de wielerliefhebber een bewogen weekend.

Vinokourov wint goud

Teams van maximaal 5 renners en communicatie is niet toegestaan. Sommmige grote namen reden zelfs alleen bij gebrek aan landgenoten met voldoende niveau. Zo stond Peter Sagan als enige Slowaak aan de start.
Al die afwijkingen ten opzichten van de koersen in de rest van het jaar leverde een prachtige wedstrijd op. Het bleef lang open en er was weinig sprake van organisatie. Ploegleiders konden geen controle uitoefenen. Op de NOS sprak van een koers zonder regie. Ik vind dat het wielrennen altijd zo zou moeten zijn.

Na een lange koers bij prachtige weersomstandigheden wist de routinier Vinokourov te winnen. De Kazak was op een kilometer voor de finisch zelfs de Colombiaan Urán Urán te slim af en sprintte in een moment van onoplettendheid weg. De Noor Kristoff ging naar huis met een bronze medaille.

Marianne Vos wint goud bij de vrouwen.

Het gebeurt niet vaak dat het vrouwenwielrennen live op televisie wordt uitgezonden. We moeten de Giro d’Italia voor vrouwen, het wereldkampioenschap en nog veel meer wedstrijden missen naar de Olympische Spelen hebben we gelukkig wel kunnen volgen. En gelukkig was het ook nog een heel mooie koers.

De Brabantse Marianne Vos stond als topfavoriet voor het goud aan de start. Zij is al enkele jaren de koningin van het wielrennen. Het zou een vossenjacht worden op de regenachtige Box Hill en ze zou opgejaagd worden tot aan de meet door haar collega’s uit het wielerpeloton.

Maar het pakte anders uit. Het waren de omstandigheden waar Marianne op had gehoopt, het moest een hard en zware koers worden.

En Mart Smeets sprak:

De vos is los, de vos is los. En Vos gaat door, en Vos gaat door!!!

Marianne Vos pakte het goud en de Britse Rabobank renster Armstead pakte het zilver. Het brons ging naar de russische Olga Zabelinskaya.

Marianne Vos won in 2008 ook al de puntenkoers op de baan in het Olympisch wielertoernooi.

Meer lezen: