Na ruim 3 weken zonder training vond ik het weer eens tijd worden voor een flinke training. In eerste instantie stond een tochtje van Den Bosch naar Raamsdonksveer en weer terug. Maar bij Vlijmen kwam ik er achter dat het niet verstandig was om de volledige 67 kilometer te gaan fietsen. Het koude weer gooide roet in het eten en ik moet mijn route inkorten.

Ik heb dus maar van de nood een deugd gemaakt en ben de besneeuwde paden opgeschoten voor een klein stukje geïmproviseerd mountainbiken. Op mijn weg terug naar huis schoot ik net voor het woonwagenkamp van Vlijmen een onverharde polderweg op.

Deze lag vol ijs en was bijzonder moeilijk begaanbaar en na enkele minuten ploeteren kwam ik aan bij een trap die leidde naar de top van een dijk. Met mijn fiets op mijn schouder liep en ik de trap om op vervolgens boven aangekomen voorzichtig weer op mijn fiets te stappen. Een prachtige singletrack leidde mij vervolgens over sneeuwvrije paden vol bladeren afgewisseld met sneeuw. Uiteindelijk kwam ik uit voor de moerputtenbrug, deze bijzondere brug maakt onderdeel uit van de halvezolenlijn die in het verleden van Lage Zwaluwe naar Den Bosch ging.

Deze brug is normaal gesproken alleen open voor voetgangers maar omdat het erg rustig was op de brug(was niemand in de wijde omgeving te bekennen) besloot ik de brug over te fietsen. Het metaal met daarop bevroren ijs onder mijn banden maakte het geluid van krakend ijs. Om me heen zag ik niet dan bevroren water. Na 600 meter het geluid van krakend en scheurend ijs te hebben gehoord was ik blij dat ik weer van de brug af kon stappen en koers kon zetten naar bekende terrein.

Via het nieuwe Jeroen Bosch ziekenhuis reed ik naar bekender terrein. Achter het ziekenhuis langs reed ik over ijzige wegen richting de Vughterheide. Daar heb ik nog enkele kilometers genoten van de voor mij bekende mountainbiketracks. Het mulle zand dat ik kende uit de zomer was veranderd in keiharde bevroren grond. Een met sneeuw bedekte rotsgrond. Na omgeveer een uur fietsen voelde ik mijn voeten niet meer en voelde mijn gezicht koud aan. Mijn schuldgevoel als gevolg van het weinige sporten in deze feestmaand is weer getemperd.

Voor de komende dagen blijven de voorspellingen winters. Er is zelfs meer sneeuw voorspeld. Met een beetje geluk kan ik ergens een gaatje maken om ook in de Loonse en Drunense duinen te gaan mountainbiken.

Meer lezen: