Als je de Giro d’Italia van voor toch achter hebt gevolgt en zelfs als je alleen de samenvattingen hebt bekeken heb je heel wat valpartijen gezien. Dat de profs regelmatig over het asfalt schuiven is een gegevens. Dat betekend echter niet dat amateurs, zondagsrijders en toerfietsers niet vallen.

Iedereen die met sportieve bedoelingen op een fiets stapt verzoent zich min of meer met het feit dat vallen een onderdeel van de sport is. In iedere dicipline van de wielersport worden er regelmatig flinke klappen gemaakt en soms zelfs met de dood tot gevolg.

Gelukkig blijven de meeste valpartijen beperkt tot schaafwonden, blauwe plekken en een gekrenkt ego. Vervelende verwondingen waar je best last van zal hebben, maar met de juiste verzorging kun je zo weer op de fiets stappen. Dit artikel geeft een groot aantal aandachtspunten voor het verzorgen van vervelende schaafwonden.

Tetanusprik

Tetanus is een ziekte die wordt verspreidt via het straatvuil en middels open wonden makkelijk het lichaam binnendrinkt. Veel jongeren zijn middels een tetanusprik op hun 9e levensjaar goed beschermd. Na 15 jaar vervalt echter de bescherming en is het verstandig om iedere 10 jaar een nieuwe tetanusvaccin te halen.
Schaafwond

Schoonmaken

Eenmaal thuis begint de ellende pas. Schaafwonden plakken vast aan je kleding en moeten schoongemaakt worden.Dit kun je het beste eerst met water een zeep onder de douche doen. Zo spoel je het opgedroogde bloed weg en het vuil uit de wonden.

Eenmaal gedoucht ben je nog niet klaar. Vervolgens dien je de wonden schoon te maken met een desinfecterend middel. Hiervoor kun je Dettol of Betadine gebruiken.

Enkele dagen na de valpartij zal er een korstje over de wond ontstaan. Door dit korstje is de wond beschermd en zal deze in de komende weken  verder helen. Normaalgesproken valt het korstje er na 1 a 2 weken vanzelf vanaf. Op sommige plaatsen op het lichaam kan het langer duren voordat de wond geheeld is.

Meer informatie:

Noot van de auteur:

De auteur van dit artikel is geen arts, raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts