Carnaval staat voor de deur. Dit weekend overspoelen tienduizenden carnavalstoeristen het mooie durp Oeteldonk. Vooral op zaterdagavond zorgen ze voor een grimmige sfeer omdat ze het feest niet begrijpen. Zij hebben niet door dat het Oeteldonkse carnaval niets te maken heeft met comazuipen en vreemdgaan. De Brabantse carnavalsfederatie gaat een folder verspreiden onder carnavalstoeristen en asielzoekers.

Echter niemand weet nog hoe de carnavalsfolder van de BCF eruit gaan zien. De federatie wil nog niets kwijt over de inhoud. Het concept is strikt geheim.

Ik vier zelf al mijn hele leven carnaval en sinds een jaar of 7 vind je mij in Oeteldonk. Wat zou ik al die agressieve opgeschoten pubers uit de Randstad mee willen geven? Acht tips en adviezen voor de carnaval van je leven in Oeteldonk:

1. Houd je aan de dresscode.

Niets is zo mooi als een stationsplein of markt gevuld met rood-wit-gele dassen en blauwe kieltjes. Niemand verwacht dat je volledig in Oeteldonks tenue de trein uitstapt maar laat wel je Pino-, piemel- of politiepak thuis. Vind een tussenweg. Gaat je all-the-way en kies je voor een kiel? Stik dan je emblemen vast, de praktijk leert dat strijken onvoldoende werkt.

2. Verdiep je in de gebruiken en tradities.

Niemand verwacht dat je alle prinsen van de afgelopen 133 jaar kent, en het Oeteldonks volkslied mee kan zingen. Maar weet op zijn minst dat Alaaf roepen not-done is en welk lied het kwekfestijn heeft gewonnen. Alle essentiële informatie op 1 plek? Kijk dan snel op Oeteldonk.org/over-oeteldonk/snelgids

3. Kijk uit voor muzikanten!

Nee, ze bijten niet maar ze worden er echt niet  vrolijk van als je tegen hun trompet of trombone aan stoot. Een flinke stoot kost immers een paar tanden. Daarnaast is een muziekkant met een kapot instrument niets meer waard.

4. Kijk eens verder dan de Karrestraat.

Niet is zo makkelijk dan vanuit de trein de eerste kroeg in duiken. In het verleden ben ik ze vaak genoeg tegenkomen. Amsterdammers, Utrechters enzovoort verkleed als niets. Ze meende in enkele uren zoveel mogelijk te moeten drinken. Als je net een paar straatjes verder kijkt vind je allerlei gezellige kroegjes waar het echte oeteldonkse carnaval gevierd wordt.

5. Gedraag je naar de normale fatsoensregels.

Het is afgezaagd maar o zo waar. Niets is zo vervelend als veel te dronken jongens en meisjes die menen dan Oeteldonk een anarchistisch vakantieoord is. Niets is namelijk minder waar! Gedraag je sociaal, houd rekening met anderen en heb samen plezier.

6. Een goede bodem is het halve werk

Een mooie huis wordt gebouwd op een stevige fundering. Een geweldige carnaval vindt zijn oorsprong in een goede bodem. Een bord hutspot, een kom erwtensoep of een pastamaaltijd, zolang je maar genoeg energie naar binnen werkt. Op een Big Mac menu kun je geen carnaval vieren.

7. Draag stevige en/of oude schoenen

Je staat heel de dag en de grond ligt bezaaid met afval. Twee ingrediënten voor pijnlijke voeten, kapotte schoenen en blaren. Een paar goede werk- of wandelschoenen helpen je met gemak de carnaval door en houden je op de been.

8. Geniet!

Geniet voor 100% van het Oeteldonkse carnaval of blijft thuis! Je kunt alleen genieten van Oeteldonk als je je helemaal mee laat nemen in het spel. Dans en zing, lach en huil mee en Oeteldonk wordt door jou aanwezigheid een stuk mooier.

Een aantal jaar geleden heb ik fotoreportages gemaakt van Oeteldonk voordat het feestgedruis losbarstte. Kijk snel:

Op het moment van het schrijven van dit artikel was de inhoud van de carnavalsbrochure nog niet bekend. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op jarenlange ervaring.