Fietsen in het noorden van Spanje is zeer afwisselend. De volgende route is in een paar weken prima te doen en leidt je langs zeer bijzondere plekken in Spanje : San Sebastián – Vitoria – Burgos – Valladolid – Salamanca -Leon – Oviedo – Santander – Bilbao – San Sebastian.

Door Kirsten Voets, van HomeAway

San Sebastian is een schitterende plaats met een culinaire traditie waar de Parijzenaars jaloers op zijn: geen enkele andere plaats heeft zoveel sterrenrestaurants per inwoner als San Sebastian. Vitoria is de hoofdstad van Spaans Baskenland en Burgos werd in 884 gesticht als een bolwerk tegen de Moren. Valladolid is niet persé een stad waar je een vakantiehuis in Spanje zou willen kopen, maar interessant omdat je er het huis van Miguel de Cervantes kunt bezoeken: de belangrijkste schrijver van Spanje en auteur van Don Quijote de la Mancha.

Fietsroute_NoordSpanje

Op ongeveer de helft van de route bevindt zich Salamanca. Als je hier dan toch bent, zou je hier best wat langer kunnen blijven; zo kun je bijvoorbeeld een huisje of appartement op de site van HomeAway boeken. Salamanca is een universiteitsstad en werd in de renaissance volgebouwd met gebouwen gemaakt van zandsteen; dit type steen wordt in de omgeving uitgegraven. Als de zon ’s morgens opkomt baadt de stad in een schitterende gouden gloed. De Plaza Mayor (Het grootste plein van de stad) is wellicht ook de mooiste van heel Spanje.

 

Leon en Oviedo zijn beiden prachtige ommuurde stadjes met een gotische kathedraal. Voornamelijk Oviedo is een plek waar je best een paar dagen zou kunnen blijven om heerlijk rond te wandelen in het oude deel van de stad, de Casco Antiguo. Bij Santander kun je de zomerresidentie van de koninklijke familie bewonderen en, nog veel leuker, lekker naar het strand gaan. Tenslotte kom je aan bij Bilbao, dat natuurlijk alleen al om het beroemde Guggenheim museum de moeite waard is, maar waar nog veel meer te doen is zoals het bezoeken van het Casco Viejo (de oude wijk) .