De Hart rijders uit Mierlo zetten zich ieder jaar in voor een nieuw goed doel. Dit jaar zetten ze zich in voor Hotel Heppie. De oprichter van Hart rijders, Ruud van der Rakt, schreef een mooi stuk voor Fietsenreizen.nl.

Door Ruud van der Rakt, van Hart rijders

Wij houden van fietsen! Zowel actief als passief. Het liefst hard, maar vooral met het ons hart! Een hart voor kinderen welteverstaan.
Hart rijders is een jonge organisatie die de hobby van vele mensen combineert met het onder de aandacht brengen van goede doelen. Hierbij richten we ons met name op stichtingen die zich inzetten voor de allerkleinsten in onze samenleving. In een welvarend land als Nederland heeft ieder kind het recht op een zorgeloze jeugd. Helaas is dit niet het geval en zijn er nog steeds kinderen die niet onbezorgd kind kunnen zijn. Of dit nu door een gedragsstoornis, een handicap of wat voor reden dan ook komt, wij willen ervoor zorgen dat juist deze kinderen hun zorgen (voor even) achter zich kunnen laten. Daarom hebben wij besloten ons dit jaar in te zetten voor Stichting Heppie. Deze stichting verzorgt vakanties voor die kinderen in Nederland die nooit op vakantie kunnen gaan. Vaak kinderen die door hun dagelijkse problemen juist een fijne tijd heel goed kunnen gebruiken.

Door middel van verschillende initiatieven willen wij dit goede doel onder de aandacht brengen en voor zoveel mogelijk kinderen een mooie vakantie mogelijk maken. Eén daarvan is onze jaarlijkse sponsortocht. Dit jaar is deze op 3 juni jongsleden door verschillende hart rijders, onder erbarmelijke omstandigheden verreden. U leest er alles over in het verslag verderop in dit artikel. Hiermee is circa € 1000 opgehaald, geschonken door onze sponsors, zowel bedrijven als particulieren. Omdat alles volledig op vrijwilligersbasis plaats vindt zal dit bedrag in zijn geheel geschonken worden aan Stichting Heppie. Wij danken iedereen die hieraan heeft bijgedragen.

De Eerste sponsortocht

Het ligt nog vers in ons geheugen, op Tweede Kerstdag 2011 was het niks geen witte kerst maar een koude gure dag met een schrale wind. Gelukkig was het niet nodig lang buiten te zijn, de dag stond in het teken van familie, vriendschap, lekker eten, goede gesprekken en warmte.

Hier springen we even naar zondag 3 juni 2012. Dezelfde temperatuur, dezelfde schrale wind en tel daar nog de regen die met bakken uit de hemel viel bij op en je hebt één van de koudste meteorologische zomerdagen sinds er is begonnen met deze metingen… een dag die slechter was dan Tweede Kerstdag 2011… Op deze dag stonden de hart rijders aan de start van ‘De Ronde van het Eindhovens Dagblad’, om speciaal voor het goede doel van dit jaar (Hotel Heppie) dit natuurgeweld te lijf te gaan.

De dag begon vroeg, koud en met wat tegenslag. Nadat we allemaal aangekleed en bibberend klaar stonden om op de fiets te springen kwam de oprichter van hart rijders erachter dat hij zijn fietsschoenen in Mierlo had laten staan. Terwijl de rest lekker bleef bibberen ging Ruud met hoge snelheid op zoek naar zijn schoenen. Voor zover wij weten zijn er onderweg geen konijnen of vogels gesneuveld, wel weten we zeker dat de inhoud van de auto zo door elkaar werd geschud dat Ruud zijn telefoon niet meer terug heeft kunnen vinden.

hart rijders voor Hotel Heppie

Wat daarna volgde is het beste te vergelijken met 8 uur aan één stuk zwemmen, waarbij de renners van boven, onder, achter en voren kletsnat werden door de regen en het opspattende water. Wanneer je zo lang op de fiets in het water ligt wordt de kans groot dat je een keer uit het zadel glipt, of dat je per ongeluk teveel water inslikt en je maag begint te protesteren. Helaas troffen beide rampscenario’s de hart rijders rond de 100 kilometer. Berend schoof hard onderuit en André moest tot zijn spijt de Eindhovense flora zijn maaginhoud cadeau doen. Verder was het de hele dag koud en nat, voor de renners constant afzien!
Dit alles natuurlijk voor Hotel Heppie. Nu moeten we tot onze spijt bekennen dat we het oorspronkelijke doel van de 200 kilometer fietsen niet hebben gehaald. Ondanks de tegenslagen en de omstandigheden die verre van ideaal waren werd besloten de 150 kilometer vol te maken voor het goede doel. Ter illustratie, van de 1.200 inschrijvers zijn er 200 gestart, waarvan er slechts 2 de 200 kilometer en 40 de 150 kilometer hebben uitgefietst. Zoals het Eindhovens Dagblad verwoorde: ‘wie vandaag de 100 kilometer heeft gereden, heeft er onder deze omstandigheden eigenlijk 200 gemaakt’. Als we deze vuistregel volgen hebben de hart rijders er dus 300 gefietst!

 

Terug naar het begin, net als Tweede Kerstdag 2011 stond 3 juni 2012 in het teken van vriendschap, er werd op elkaar gewacht en de fietsers die het zwaar hadden werden er door de anderen doorheen getrokken. Ook hebben we heerlijk gegeten van de voor ons bereide pastasalade. Goede gesprekken waren aan de orde van de dag en het feit dat er zoveel vrijwilligers voor ons klaar stonden en er ook nog een paar trouwe fans waren komen opdagen die de koude ook voor uren hadden getrotseerd maakte ons warm van binnen.

Ondanks de slechte omstandigheden was het initiatief een succes. Wij danken daarom alle mensen die bereid zijn geweest ons te sponsoren en in het bijzonder Geelen Beton, Bouwbedrijf Peter van den Heuvel en Profile John Vermeulen.

Om te eindigen met nog een quote uit het Eindhovens Dagblad:

Alleen de echte bikkels reden zondag de ronde van het Eindhovens Dagblad uit.

Wij hart rijders zijn het daar niet helemaal mee eens, de echte bikkels zijn de vele vrijwilligers die zich dag en nacht voor een goed doel inspannen, waaronder natuurlijk de vrijwilligers van ‘Hotel Heppie’. Deze tocht gaat zeker een vervolg krijgen en we hopen dan ook op nog meer deelnemers uit naam van hart rijders, fietsend met een hart voor kinderen! We zien jullie allemaal graag terug bij de tourpoule en uiteraard bij onze sponsortocht van volgend jaar!

Inmiddels is onze volgende actie al van start gegaan: onze Tour de France toto oftwel Pool de France. Voor alle fietsliefhebbers die graag de Tour de France nog leuker willen maken en leuke prijzen willen winnen.

In de toekomst zullen wij nog vele initiatieven opstarten om het goede doel te promoten. Dus blijf op de hoogte! Ga naar onze facebookpagina (facebook.com/hartrijders) en ‘like’ ons of volg ons op twitter (@hartrijders). Wil je ons steunen, wordt dan donateur. Maak je donatie over op rekeningnr. 1513.59.458 o.v.v. ‘hart rijders’. Iedere bijdrage is meer dan welkom en zal volledig geschonken worden aan het goede doel.

Hart rijders op twitterHart rijders op Facebook

Meer lezen:

Deze goede doelen gingen hart rijders al voor: