Vakantie betekende vroeger steevast een autorit van 1420 kilometer. Ongeveer 14 uur in een auto van Nederland naar de Spaanse Costa Brava. Een autorit gebaseerd op een rijtje plaatsnamen, want een navigatiesysteem hadden we nog niet.

Het lijstje met plaatsnamen bestaat nog steeds, maar dient nu als back-up. De Tomtom wijst ons nu de weg terwijl deze eigenlijk overbodig is. Want de plaatsnamen kunnen mijn broer en ik inmiddels uit ons hoofd opdreunen. De bezienswaardigheden langs de route staan op ons netvlies gebrand.

Rondkijkend op Youtube kwam ik per toeval op het kanaal van European Roads uit. Het is niet duidelijk wie er achter het kanaal zit naar op dit videokanaal vind je ruim 700 video’s met duizenden kilometer aan Europese snelwegen.

Ik maakte een kleine selectie van een drietal video’s die een goed beeld geven van de ‘Route du Soleil zoals ik die ken. Natuurlijk zijn er veel meer mooie stukken zoals de snelwegen door de Ardennen en het magische moment bij La Catalane waar we de eerste glimpen van de Middellandse Zee opvingen.

Achterste voren, van Luxemburg naar het niet te missen wegrestaurant bij Arlon. Voor mij vroeger een bekende stop en een ijkpunt op de weg terug naar huis.

Het stuk tussen Lyon en Orange van 180 kilometer:

Tot slot het laatste stuk, de Spaanse grens tot aan Barcelona(150 km):