De Bourgogne is een Franse streek waar veel wijn vandaan komt en waar een hoop kastelen staan. Maar er is nog veel meer te zien, ontdekte ik tijdens mijn verblijf van een week in de streek.

Vanuit een camping in het hart van de Bourgogne heb ik enkele van de toeristische hoogtepunten van de streek bezocht. Er is natuurlijk nog veel meer, maar een week is te kort om alles te zien. Deze heuvelachtige streek ten Noorden van Macôn en ten oosten van de Saône huisvest eeuwenoude abdijen, middeleeuwse kastelen en indrukwekkende grotten. In dit artikel neem ik je mee langs een paar van de mooiste bezienswaardigheden van de Bourgogne.

Abdij van Cluny

Cluny

Deze abdij-kerk in het Zuidoosten van de Bourgogne was ooit ’s werelds grootste kerk en van heinde en verre trokken pelgrims naar de kerk. Tijdens de Franse revolutie is de kerk grotendeels verwoest en pas in de negentiende eeuw begon men met de restauratie van de kerk. Door gebruik van digitale technieken krijgen bezoekers tegenwoordig een goede indruk van hoe groot de kerk ooit was. Zo kunnen bezoekers naar een 3d-film kijken met een reconstructie van de abdij en staan er op een drietal plaatsen in en buiten de abdij panelen waarop een reconstructie te zien is. Door het paneel te draaien en te kantelen kun je ‘rondkijken’.

Speleologen in Les Grottes d'Azé

Grottes d’Azé

Naast de bekende prehistorische grotten in de Dordogne heeft ook de Bourgogne enkele prachtige grotten. Ik bracht een bezoek aan de door een onderaardse rivier ontstane grotten van Azé. Deze toeristische attractie is gelegen in Zuid-Bourgogne en was voor mij ongeveer een half uur rijden. Na het betalen van de entree is het nog 10 minuten heuvel op lopen voordat de rondleiding in de grot begint. Tijdens het eerste deel van de rondleiding maak je kennis met het werk dat de speleologen in de de grot hebben gedaan. in de afgelopen 100 jaar hebben zij slechts 300 meter van kilometers lange grot begaanbaar kunnen maken. Vervolgens leidt de rondleiding langs delen van de ondergrondse rivier en prachtige stukken met ijzer, koper en magnesiumafzetting. Natuurlijk kunnen verschillende druipstenen ook niet ontbreken. Tijdens het tweede deel van de rondleiding wordt er een bezoek gebracht aan de prehistorische grot. In deze grond zijn vooral de overblijfselen van beren en andere prehistorische dieren erg te moeite waard.

Tournus

Tussen Chalon sur Saone en Maçon ligt het middeleeuwse stadje Tournus. In deze gezellige franse stad aan de Saone zijn verschillende bijzondere oude gebouwen te vinden. Vooral de abdijkerk, de gezellige winkelstraat en de sint Madeleinekerk zijn erg de moeite waard.

Uitzicht vanaf het kasteel van Brancion

Brancion

Op ongeveer 30 kilometer van Tournus is de kasteelruïne van Brancion te vinden. Deze ruïne heeft zowel romaanse als gotische elementen en men is nog steeds druk met de restauratie. Maar ook als je niet van vervallen kastelen houdt is Brancion de moeite waard. Het uitzicht vanaf het dak van de enige overgebleven kasteeltoren is prachtig. Op ruim 30 meter hoogte kan je op heldere dagen tientallen kilometers ver kijken. Daarnaast vind je naast het kasteel het kleine dorpje Brancion. In dit dorpje is een klein terrasje(zonder bediening) te vinden. Binnen in het cafeetje word je geholpen door een kleine oude dame. Daarnaast is achter in het dorp een oude  Romaanse kerk te vinden. In deze kerk vind je mooie (maar wel beschadigde) fresco’s en het graf van de edelman die het kasteel van Brancion liet bouwen.

Chateau de Pierreclos

Chateau de Pierreclos

Ongeveer 10 kilometer ten westen van de stad Maçon ligt het wijnchateau van Pierreclos. Dit middeleeuwse kasteel ligt midden tussen de wijnvelden en in het kasteel kunnen verschillende wijnen geproefd en gekocht worden. De verschillende tentoonstellingzalen vertellen over de historie van het kasteel. Erg leuk is de middeleeuwse wapenuitrusting die je mag uitproberen. In de kelders kun je alles leren over het maken en proeven van wijn. Op de binnenplaats vind je het oudste deel van het complex, de twaalfde eeuwse kerk. Dit gebouw geeft de restauraties daargelaten een goed beeld van de bouwkunst in de middeleeuwen. Voor 1,50 euro per persoon krijg je de gelegenheid om verschillende wijnsoorten uit de omgeving van het kasteel te proeven.

 

Zicht op Chateau du Cormatin vanuit het doolhof

Chateau de Cormatin

Tijdens mijn laatste dag in de Bourgogne bezocht ik het kasteel van Cormartin. Dit barokke bouwwerk is de moeite waard vanwege haar prachtige franse tuinen en een zeer goede rondleiding. Tijdens de ruim een uur durende rondleiding wordt op meeslepende wijze verteld over hoe men leefde, dacht en woonde in de periode tussen 1650 en 1750. De binnenmuren van het kasteel zijn bedekt met gouden krullen en koninklijke portretten. Alles straalt luxe uit. De in franse stijl aangelegde tuin wordt zeer goed onderhouden en bevat onder anderen een doolhof en een moestuin. Het ijs in het theehuis is zeer de moeite waard. In de Bourgogne vind je dus niet alleen middeleeuwse kastelen die de moeite waard zijn, maar ook barokke paleizen.

Ben jij deze zomer ook in de Bourgogne geweest en heb jij een kasteel, abdij of grot bezocht die ook echt de moeite waard is? Deel het dan via een reactie op dit bericht.

Meer Frankrijk: