Bier, cakejes, buiscommandeurs, vlaai en toe-clips. Zondag 1 september 2013 vond de Ronde van Keent plaats. Onder een dreigende grijze hemel, maar bij een aangename temperatuur kon het niets anders dan een heroïsche koers worden.

Het begon allemaal met een groep gelegenheidsfietsers die na een retrokoers in België dit fenomeen naar Nederland wilde halen. Enkele jaren na hun ervaring in België kwam het er ook daadwerkelijk van en werd gestart met de organisatie van een retroronde. Een van de organisatoren wees het buurtschap Keent aan als de meest geschikte locatie en een nieuwe koers was geboren.

Start Ronde van Keent

Het is drie uur als ik aankom op de Maasdijk in Keent. Voor de finishlijn hebben ruim 30 renners zich verzameld voor een koers over 20 ronden. De sfeer onderling is goed en er wordt flink gekletst. Een enkeling neemt zijn laatste slok bier en maakt zijn worsthelm vast. In het peloton veel baarden, snorren en behaarde benen. Het publiek is gemêleerd en gezellig. Jong en oud geniet van het bier, de cakejes en vlaai.

Startsein

Om iets over drie wordt het startsein gegeven door het luiden van een bel. Het peloton komt in beweging en meteen is het volop koers. Zodra de laatste renner uit het zicht verdwenen is keert de rust terug  in het finishdorp.

Dat de koers te hard word gemaakt blijkt al snel een flinke valpartij in de eerste ronde. Een renner komt flink ten val en moet de strijd staken. Vervolgens wordt de koers tijdelijk geneutraliseerd en wordt er een herstart georganiseerd. Het peloton rijdt de laatste 19 rondjes met een man minder.

In de 19 rondes die volgen ontstaat een spannende strijd. Demarrages en ontsnappingen volgen elkaar in hoog tempo op. Er ontstaan een kopgroep met een Nederlander en een Vlaming. Daarachter op telkens op 30 tot 40 seconden een groep achtervolgers. Achter de groep achtervolgers volgden kleine groepjes achterblijvers en recreanten met tot slot de 2 rode lantaarns. Zowel de koplopers als het peloton worden begeleidt door twee motards op klassieke motoren.

Het peloton van de Ronde van Keent

Het peloton van de Ronde van Keent

Natuurlijk is ravitaillering ook een belangrijk onderdeel van iedere zichzelf respecterende koers. Tijdens de zeventiende ronde was het tijd voor de bevoorrading. Zonder musettes maar natuurlijk wel met bidons en een enkel gelletje.

De bevoorrading

Overtuigende winnaar

De kopgroep was inmiddels uitgedund tot 1 persoon met een flinke voorsprong. Daarachter werkte een klein peloton goed samen om de zwoegende baroudeur op 40 seconden terug te halen.  Maar Tom Meulendijks wist uiteindelijk overtuigend deze koers aan zijn palmares toe te voegen. En dat moest natuurlijk gevierd worden met een pilsje.

Meer lezen: