Na een loodzware eerste week is de Tourkaravaan toe aan de eerste rustdag. Tijd om na alle korte tweets eens iets uitgebreider terug te kijken op de afgelopen 10 dagen.

Het vele slechte weer een loodzware etappe op de kasseistroken rondom Roubaix hebben enkele grote namen de kop gekost. Favoriet Chris Froome stapte nog voor de eerste kasseistrook af met een gebroken pols en een gebroken hand. In de 24 uur voorafgaand aan dat moment viel hij 4 keer. Een paar dagen later tijdens de derde etappe in de Vogezen moest Alberto Contador afstappen met een gebroken scheenbeen.

Nog voor de rustdag was de Tour de France haar twee grootste favorieten kwijt. Tot slot besloot Fabian Cancellara vandaag om morgen niet te starten.

Onthoofding

Velen zien het uitvallen van deze favorieten als een onthoofding van de Ronde van Frankrijk. De Tour zou een beetje van haar kleur hebben verloren. De strijd tussen Froome en Contador weggevaagd in 5 valpartijen.

Maar je kunt het ook van een andere kant bekijken. De grote groep die ging strijden om een plekje in de top 10 krijgt nu kans op een podiumplek. Renners als Mollema, Valverde, Kwiatkowski en van den Broeck krijgen nu kansen. We gaan juist vuurwerk zien tussen de jongens die het eerder met niet redde. Dat Vincenzo Nibali het geel in Parijs aan het is nog geenszins zeker.

Het aantal concurrenten voor Nibali is door het uitvallen van Contador en Froome alleen nog maar meer geworden. Een grote groep veelal jongere renners ziet nu hun kans schoon om de gele trui te pakken te krijgen. De kaarten zijn in ieder geval flink geschud voor het tweede deel van de Tour de France.

Er zijn ook nog winnaars

Maar er waren niet alleen verliezers.  De afgelopen 10 etappes kenden ook 10 winnaars. De Nederlandse formatie Gaint-Shimano deed goede zaken met Marcel Kittel. Deze duitse sprinter won maar liefst 3 etappes. De Belkin renner Lars Boom won de loodzware etappe  van Ieper naar Arenberg.

Ook de Belgische ploegen deden het goed. Waar de Nederlanders 4 van de 10 etappezeges pakten wisten onze zuiderburen 3 etappezeges te pakken. Lotto-Belisol pakte met André Greipel de winst in de zesde etappe. Omega Pharma -Quick-Step pakte met Matteo Trentin en Tony Martin twee prachtige zeges.

Wil je dagelijks nieuws uit de Tour de France? Kijk dan ook eens op Route Tour de France.