Afgelopen zaterdag, tegelijkertijd met de Amstel Gold Race werd vanuit de Betonse stad Lannalis de koers Tro Bro Léon verreden. De wedstrijd die deels over onverharde wegen leidt is in Nederlander amper te volgen. Ik ga mijn beste doen om toch een mooi en goed beeld van deze wedstrijd te schetsen.

Het parcours

Het parcours van de Bretonse versie van Parijs-Roubaix gaat over een 25 onverharde sectoren. Deze karrensporen en bospaden geven de koers haar bijzondere karakter. De ‘secteurs empierres’ van Tro Bro Leon zijn gemiddeld korter dan de kasseistroken in de Hel van het Noorden maar zeker niet minder zwaar. Het zijn de paden waar de gemiddelde wielrenner voor omdraait. Kapotgereden paden met vaak twee sporen met een strookje gras ertussen. Bij regen of vochtig weer zijn de onverharde stroken glad en modderig. Soms moeten de renners zelfs modderige hellingen beklimmen waar het water aan de zijkant van de weg naar beneden stroomt.Aan de finish is dan iedere renner gelijk, bruin, nat en modderig.

Op sommige stroken liggen nog enkele plakken asfalt of iets wat daar op moet lijken. Resten van wat ooit een mooie weg was. Nu trekt de regen diepe sporen in het zachte wegdek. De strook van Dourguen is een mooi voorbeeld van een echte Tro Bro Leon strook. Sommige wegen zijn makkelijk te vinden in Streetview terwijl anderen onvindbaar zijn.  Van sommige stroken krijg je slechts een inkijk.

(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

De Wedstrijd

Tro Bro Leon is gewonnen door de Canadees Ryan Roth. Deze renner van de Canadese ploeg Spydertech was onder anderen de Fransman Benoit Jarrier te snel af. Hij kwam met een voorsprong van 13 seconden na een prachtige solo aan in Lannalis. Derde werd de Canadees Guillaume Boivin, eveneens van Spydertech.

De beste Nederlander was Kenny van Hummel, hij werd 33e op 2 minuut 19.  Van het wedstrijdverloop is helaas weinig bekend, behalve dan het onderstaande Franstalige wedstrijdverslag. Verder staat er ook een verslag van de laatste 34 kilometer op Youtube, het betreft hier beelden van Eurosport. Binnenkort zal ik tijd nemen om deze beelden goed te bekijken en een uitgebreid verslag te schrijven van de website.

France 3 Bretagne heeft een kort verslag van de wedstrijd op Youtube geplaatst.


Meer lezen:
officieële website